Georgia-ba látogatott Dr. Szilágyi Péter

/ Éles Gergő Péter /
eles.gergo.peter képe
Dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa látogatást tett az USA déli államaiban, aminek első állomása Georgia volt.
latogatas1latogatas2latogatas3

Az anyaországgal való kapcsolatok ápolása rendkívül meghatározó a diaszpórában élő magyarok identitásának megőrzésében, kötődéseinek életben tartásában, a Magyarországtól távol élők számára fontos az otthonról érkező érdeklődés, támogatás, mely biztosítja őket az összetartozásról. Ez utóbbi gesztusnak lehettek tanúi a Georgiában élő magyarok, akik Dr. Szilágyi Pétert, a Nemzetpolitikai Államtitkárság miniszteri biztosát látták vendégül.

A hétvége fő rendezvénye a XI. Magyar Farsangi Bál volt, mely köré szerveződtek a találkozók. Február 7-én, a bál előestéjén a miniszteri biztosnak lehetősége volt találkozni a Hungarian Community Church of Georgia vezetőségével. A találkozó alkalmával jobban megismerhették egymás munkáját. Ezt segítette két előadás: Tulipán Sarolta, a HCCG társelnöke bemutatta a közösség főbb tevékenységeit, eredményeit, célkitűzéseit. Dr. Szilágyi Péter előadást tartott a Nemzetpolitikai Államtitkárság szerteágazó működéséről, elindított programjairól, céljairól és a diaszpórát érintő pályázatokról.

 A hétvége egyik szimbolikus programpontja a Georgiában élő 56-osokkal való találkozás volt. Mint sok helyen szerte az USA-ban, itt is az 1956-ban kivándoroltak adták a magyar közösség alapjait, akik mai napig nagy tiszteletnek örvendő tagjai a szervezetnek. 2014-ben „Haza vagy otthon?” címmel kiadásra került egy könyv, melyben georgiai 56-osok a forradalomról, a kivándorlásukról és az új helyen történő boldogulásukról mesélik el emlékeiket. A magyarságtudat egyik fontos könyvéről van szó, és mivel a benne szereplők közül többen már nem élnek, ezért jelentősége még nagyobb. A találkozó alkalmával ezt a kiadványt ajándékozták a jelen lévő 56-osok Dr. Szilágyi Péternek.

A miniszteri biztos, mint a Magyar Bál díszvendége, ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a 2020-as év az összetartozás és az erős magyar közösségek éve. Átadta a Magyar Kormány köszöntését, és hangsúlyozta azon célkitűzését, hogy a magyar identitás megerősödjön minden magyar közösségében, a világ bármely pontján is legyen az.

A nagy sikerű bál, mely immár a tizenegyedik, a szponzorok, a tombolába adományozók és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán keresztül a Magyar Kormány támogatásával valósult meg.