George Patakival ünnepelték március 15-ét a New York-i magyarok

/ Szilvay Gergely /
szilvay.gergely képe
George Pataki volt New York-i kormányzó részvételével avatták fel az immáron teljesen elkészült 1956-os emlékművet New York legpatinásabb negyedében, Manhattanben, a Kossuth-szobor mellett. A fagyos hidegben lezajlott koszorúzás után a Magyar Házban folytatódott az ünnepség, majd délután ülésezett a regionális diaszpóratanács is.
Megemlékezés a Kossuth-szobornál George PatakivalKumin Ferenc, George Pataki és Papp LászlóSzilágyi Péter beszédet mondNagy Ildikó köszönti az egybegyűlteket

George Pataki, New York állam volt kormányzója is részt vett New York városában, Manhattanben, a Riverside Parkban azon a március 12-i, vasárnap délelőtti ünnepségen, amelynek keretében felavatták a teljesen elkészült 1956-os emlékművet. Az emlékmű a New York-i Kossuth-szobor tőszomszédságában található, és ugyan 2016. október 23-án már tartottak itt megemlékezést, akkor még nem állt készen az alkotás, így csúszott az avatás az 1848-as forradalomról és szabadságharcról való megemlékezés napjára.

George Pataki beszédet mond

A magyar származású George Pataki, New York állam volt kormányzója a Kossuth-szobor feliratára hívta fel a figyelmet: „Erected by a liberty loving race of Americans of Magyar origin to Louis Kossuth the great champion of liberty.” A volt kormányzó hitet tett a szabadság fontossága mellett, leszögezve, hogy a magyarok mindig is szabadságszerető nép volt. Pataki maga is sokat segített abban, hogy létrejöjjön az 1956-os emlékmű, amiről meleg szavakkal emlékezett meg és kiemelte, mennyire fontosnak tartja annak megvalósulását.

Kumin Ferenc New York-i főkonzul megjegyezte: 1851-ben Kossuth Lajos amerikai körútjának egy állomásán, amely diadalmas körút volt, a nép általi kormányzat fontosságáról beszélt. 1863-ban azután Abraham Lincoln gettysburgi beszédében hangzott el egy azóta szállóigévé vált félmondat: „government of the people, by the people, for the people”. Lincoln találkozott Kossuth-tal körútjának idején, aki  LaFayette tábornok után az amerikai történelemben a második külföldi méltóságként szólalhatott fel a Kongresszusban. Az sem kizárt – jegyezte meg Kumin Ferenc – , hogy Lincoln Kossuthtól vette át a híres beszédét inspiráló gondolatot.

Szilágyi Péter, a Nemzetpolitikai Államtitkárság helyettes államtitkára párhuzamot vont 1848 és 1956 között, rámutatva: az ötvenhatos forradalmárok 1848 megkezdett munkáját folytatták. Az ünnepségen rövid beszédet mondott Papp László, az Amerikai Magyar Emlékmű Bizottság elnöke is. Az új emlékművet megáldotta Vas László katolikus plébános és Fogarasi Anita református lelkész.

A Kossuth-szobornál a magyar kormány nevében koszorút helyezett el Szilágyi Péter, valamint Szemerkényi Réka, Magyarország Washingtonban akkreditált nagykövete, Kumin Ferenc és az 1956-osok szervezete.

Koszorúzás után

A meglehetősen fagyos időben megtartott koszorúzás után az ünnepség a New York-i Magyar Házban folytatódott az 1956-os Amerikai Magyar Emlékmű Bizottság, a New York-i Magyar Ház vezetősége és társtulajdonos szervezetei (az Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat, a Külföldi Magyar Cserkész Szövetség és a Széchenyi István Társaság) valamint a konzulátus szervezésében.

Az amerikai és a magyar himnusz elhangzása után Nagy Ildikó igazgató köszöntötte az egybegyűlteket, majd három Kodály-darabot hallgathatott meg a közönség egy alkalmi női kórus előadásában. Ünnepi beszédet mondott Kumin Ferenc főkonzul és Szemerkényi Réka nagykövet asszony. Felszólalt Owen Pataki is, aki a ReConnect Hungary programot dícsérte. A szónoklatokat az Arany János Magyar Iskola és Óvoda diákjainak fellépése követte, majd a keddenként a házban próbáló Délibáb néptáncegyüttes férfitagjai adtak elő szatmári verbunkot, amelyet magyarpalatkai páros táncok követtek.

Az ünnepség után délután háromtól hatig a Házban ülésezett a regionális diaszpóratanács. Szilágyi Péter helyettes államtitkár előadásában bemutatta az államtitkárság helyét a kormányzati rendszerben, felépítését és a diaszpóramagyarságért végzett munkáját. Ezután a helyi magyarság szervezeteinek képviselőivel következett értékes eszmecsere.