Franciaországi online szavalóverseny a magyar költészet napja alkalmából

/ Angyal Réka /
angyal.reka képe
1963-óta április 11-én, azaz József Attila születésnapján ünneplik a magyar költészet napját nem csak Magyarországon, de a széles nagyvilágban is. Hogy a franciaországi magyarok se maradjanak ki ebből, mi, a Kőrösi Csoma Sándor Program (KCSP) Franciaországba kiküldött ösztöndíjasai a Franciaországi Magyarok Szövetségével (FRAMOSZ) karöltve online szavalóversenyt szerveztünk a diaszpórában élő magyar gyermekek számára.

A pályázat célja, az volt hogy a gyerekek megismerkedhessenek a magyar költészet kincseivel, neves alakjaival, és képet kaphassanak a magyar nyelv szépségeiről, játékosságáról. Az itt élő gyermekek a magyar kultúrával és irodalommal jobbára szüleik révén, esetleg a magyar hétvégi foglalkozások alkalmával vagy a magyar kultúregyesületek közösségi programjain találkozhatnak. Egy szavalóverseny kiváló ösztönző lehet az itt élő magyar családoknak arra, hogy közösen fellapozzanak egy-egy magyar verseskötetet.

A FRAMOSZ jóvoltából a jelentkezőknek értékes tárgyi jutalmakat hirdettünk, hogy ezzel is ösztönözzük a részvételi kedvet. Remek érzés volt látni, hogy a szülők időt és fáradságot nem kímélve segítették gyerekeiket a felkészülésben.

A pályázatot 2017 januárjában tettük közzé, nevezni pedig március 15-ig lehetett magyar költők verseivel. Három korcsoportot különböztettünk meg: a “Picinke Cinkéket” (5-8 évesek), a “Menő Manókat” (9-11 évesek) és a “Fürge Ürgéket” (12-16 évesek). A jelentkezőknek nem volt más dolguk, mint elszavalni kedvenc versüket és az erről készült videókat beküldeni a szervezőknek.

A produkciók értékelésére Bajzát Ágnest, a Debreceni Egyetemi Színház tagját, Orosz Eszter magyar, drámapedagógia szakos tanárt és Bakota Zalánt, a debreceni slam poetry egyesület, a DebreSlam tagját kértük fel. Nem titkolt szándékunk, hogy ezzel a versennyel is szerettük volna erősíteni a diaszpóra magyarsága és az anyaország közötti kapcsolatokat.

A zsűrit arra kértük, hogy a szokásoktól eltérően ne rangsorolja a szavalatokat. Azt szerettük volna, ha minden szavaló elnyeri a maga „leg”-díját. A jelentkezők a zsűri által a következő érdemekben részesültek: legjobban artikuláló, legjobb hangszín, legjobb hangsúlyozás, legötletesebb, legőszintébb előadás, a leghazafiasabb-, legelgondolkodtatóbb vers, legvidámabb, legautentikusabb, legvagányabb, legtechnikásabb előadásmód.

Elmondható, hogy nagy sikerrel zárult a szavalóverseny. A szavalatokból egy kis videóösszeállítást készítettünk, amely a költészet napja alkalmából felkerült különböző franciaországi magyar weboldalakra és a közösségi hálóra is, így terjesztve széles körben a magyar költészet napjának hírét.

Látva a gyerekek szavalatait mi is fellelkesültünk, és készítettünk egy meglepetésvideót a résztvevőknek. Lackfi János Kakaós csiga című versét szavaltuk el Franciaország különböző pontjairól: Angyal Réka Strasbourgból, Medvegy Andrea Lyonból, Simon Alexandra Nizzából.

Reméljük, a verseny jövőre folytatódik és még többen csatlakoznak a kezdeményezésünkhöz!