Forralt bor, barátság, Holdra szállás

/ Rácz Sarolt /
racz.sarolt képe
Július 18-án a "barátság napján" egy online forralt borozásra gyűlt össze a mendozai magyar közösség.
A barátság napjaA barátság napja

A nagyobb események, előadások és konferenciák szervezése közben, érdemes arra is figyelni, hogy időről időre szűkebb körben is összehozzuk a közösségeinket.

Mentorommal kerestük az időpontot mikor tudnánk a mendozai magyarokkal baráti hangulatban, „csak úgy” összegyűlni. Végül július 20-a mellett döntöttünk, ami Argentínában a barátság és a barátok napja; így ez az alkalom remek hívószónak bizonyult a számunkra. A beköszöntő tél, a hideg napok miatt, úgy gondoltam egy közös forralt borozás kitűnő kiegészítője lenne a találkozónknak. Nem hivatalos formában, tényleg baráti hangulatban töltöttünk együtt egy szombat estét.

Előzetesen utánajártam a barátság napja történetének. A nap ötlete Enrique Ernesto Febbrarotól származik, akit az 1969-es Holdra szállás ihletett meg. Miközben a televíziós közvetítést nézte, arra gondolt, hogy ebben a pillanatban az egész emberiség, mint egy nagy baráti társaság, közösen szurkol az expedíció sikerességének. Ezen ötletétől felbuzdulva még aznap 1000 üdvözlőlapot küldött szét, amelyre 700 esetben választ is kapott.1979-ben Enrique Ernesto Febbraro iránti tiszteletből július 20-át elismerték a barátok, a barátság napjának Argentínában. 

Úgy gondoltam, itt Mendozában is van egy barátokból álló közösség, így én is szétküldtem az üzenetet az online találkozóról a helyi magyarságnak, amire én is pozitív válaszokat kaptam. Összegyűltünk hát szombat este egy kötetlen beszélgetésre. Ki-ki a maga konyhájában főzőcskézett, volt idő meghallgatni kivel mi történt, mióta nem láttuk egymást. Beszéltünk  a korábbi online előadásokról, és arról is, hogy mi lehet még a jövőben érdekes a számukra a Kőrösi Csoma Sándor Program keretein belül. Egy születésnapi köszöntőt is videóra vettünk, hogy az egyik tagot másnap ebben a formában, közösen tudjuk köszönteni.

Erről a napról megemlékezve az elnök, Julio Szabo pár szóban összefoglalta, mit üzen a barátság napja nekünk, a mendozai magyar közösségnek. Kiemelte, hogy a kultúra megőrzésének fontos összetevője a barátság is, hiszen baráti kapcsolataink közelebb hoznak minket egymáshoz, így a hagyományőrzés egy személyesebb eszköze. A közösség a néptáncra, a nyelvórákra vagy bármilyen más programra egy részről az ismeretszerzés, más részről az ismerkedés miatt gyűlik össze. Ez nem meglepő, hiszen az Hungría en Mendoza egyesület is lényegében egy baráti társaság, akik ismereteikkel és tevékenységükkel ápolják a szüleiktől, nagyszüleiktől örökölt magyar kultúrát.