A forradalom tüzében égve – Torontói emlék hétvége

/ Izsák Zoltán Sotiris /
izsak.zoltan.sotiris képe
Az 56-os forradalom legnagyobb befogadó országának, Kanadának mai is élő forradalmárai közösen ünnepeltek és emlékeztek a második, harmadik generációs "ifjakkal"és családjaikkal.

Torontó és környéke egy a mai napig élénk közösségi életet élő magyarságot fogadott be az '56-os forradalmat követően. Számos honfitársunk érkezett ide a messzi távolba, nem kevés veszélyt és hányattatást vállalva. Az idegen országban tiszta szívvel, szeretettel várták az ide érkezőket. A sok segítség ellenére a szívek sebei nehezen gyógyultak. Mindezekre emlékezve tartottak számos összejövetelt az itteni magyarok.

A nagy múltra visszatekintő Kodály Együttest 1960-ban alapították, s azóta már a sokadik generáció őrzi az együttes lendületes stílusát.  Az alapítók hagyatékaként nem kis felelősség, hogy a magyar hagyományokat, életérzést, nyelv- és szokásvilágot táncukkal, egy-egy pillanatra hitelesen felidézzék. Ez most is megtörtént.

 

A programok közt központi és helyi koszorúzások, gálavacsorák, díjátadások, szemet szárazon nem hagyó műsorok, kiállítások várták az emlékezőket. A sok-sok lehetőség olyan atmoszférát teremtett, melyben minden korosztály megtalálhatta a számára fontos, érdekes, lelket megérintő tartalmat, s megérthette, mit is éltek át akkor nagyjaink.

 

  

 

Külön felemelő érzés volt együtt lenni a sok részvevő között jelenlévő, 56-ban ide érkező, első generációs ki- (be-) vándorlókkal. Közülük Kulcsár Ervin emlékezése és köszöntője elevenítette fel a rég és közelmúlt történéseit.

 

 

Vasárnap a Magyar Ház dísztermében állampolgársági esküt letevő 37 fő felsorakozása pedig a jövőt képviselni kívánó tagokról is biztosította a jelen levőket. A folytonos megújulás fontos egy rendszerben, amely így képes mindig összekapcsolni a helyi közösségeket.