Fönn a falon

Virtuális kiállítás – amit mindig láthatunk, hiszen fönn van a falon.

/ Rusin Diána /
rusin.diana képe
A koronavírus agresszív terjedése miatt változtatnunk kellett az eddigi életmódunkon és a szokásainkon. A sok bizonytalanság ellenére azt már most tudjuk, hogy ez a vírus fontos dolgokat tanít meg nekünk – a természet talán így mutatja meg, hogy lassítanunk kell és elgondolkodni rajta, hogy mi az, ami valójában számít.
Stephan Spinder fotójaDekoraciós képekképek a falonkép a falról

Természetes, hogy a krízis összehoz minket, genetikailag úgy vagyunk kódolva, hogy nehéz időkben segítsük egymást. Mivel otthon ragadtunk, több időt töltünk együtt és bár ez egy stresszes időszak mindenkinek, végre élvezzük egymás társaságát. 

A kreativitásnak tényleg nincsenek határai. Akár az erkélyen énekelve, mindenki a saját módján birkózik meg a helyzettel, sok zenész élőben jelentkezik be a közösségi média csatornáin, hogy szórakoztassa az embereket. Szerencsére az internet olyan lehetőségeket biztosít, amely segít minket abban, hogy tudjunk egymásról.

Mit tehet az ember, ha a négy fal között ragadt és nem érik új impulzusok? Keresi a lehetőségeket. Egy ilyen lehetőségkeresés alkalmából jött létre egy facebook csoport a „Fönn a falon” névvel. Emlékek a nyaralásról, telelésről, családi fotók, életünk állomásai két dimenzióban, és nem utolsósorban művészeti alkotások. Sokan vannak úgy vele, hogy szívesen díszítik képekkel az otthonuk csupasz falait. Mi minden nap látjuk őket, hiszen ott vannak a falon. Vancouverből indult a magyar kezdeményezés, de hamar elterjedt és mára már szinte Kanada minden pontjáról vannak a csoportban, sőt még az Egyesült Államokból is.  A csoportnak már közel 300 tagja van és naponta megosztják az emberek a kedvenc képeiket, festményeiket vagy éppen tárgyaikat az otthonuk faláról. Rengeteg képet osztottunk már meg. Jó látni a festményeket, fényképeket és olvasni a hozzájuk kapcsolódó kedves emlékeket, történeteket.

Ez is egy olyan kanadai-magyar kezdeményezés amely segít lebontani az emberek közötti távolságot. Ezt a projektet a KCSP ösztöndíjasok is támogatják és segítséget nyújtanak a terjesztésben.  Úgy gondolom, hogy nekünk ösztöndíjasoknak nagy feladatunk, hogy segítsük összekapcsolni az embereket és a közösségeket. Mivel jelen helyzetünkben erre lehetőségeink korlátozottak, így igyekszünk a tőlünk telhető legtöbb formában segíteni. Új ötletek kitalálásával, illetve az új ötletek támogatásával.  

A kezdeményezés segítségével a résztvevők új, nem megszokott formában ismerkedhetnek meg egymással. Hiszen ki kezdi úgy a beszélgetést egy találkozáskor, hogy „Na és nálad mi van a falon?”