Mi folyton csak "okoskodunk"

Társasjátékkal tanulunk

/ Nagy Regina Mária /
nagy.regina.maria képe
Igen, a Birminghami Magyar Tanoda minden tanulója okoskodik. Hogy mi az Okoskodó? Megtudjuk Kecskés Mártától, aki ennek játékos tanulási módszernek a kitalálója és terjesztője Magyarországon és Angliában egyaránt.
egyéni fejlesztésegyéni fejlesztéstársasjátéktársasjáték

A kezdetek

Az Okoskodó egy társasjátékokon alapuló fejlesztő foglalkozás, ahol a gyerekek, különböző, tudatosan összeválogatott társasjátékokon keresztül tanulhatnak, fejlődhetnek. Márta – aki egyébként tanító – a saját gyermekeivel kísérletezte ki a módszert.

„Mikor a saját gyerekeim megszülettek, szerettem volna ha minél előbb elkezdünk ezekkel a játékokkal játszani és tulajdonképpen ők voltak az első kísérleti nyulak. Egészen kicsi koruktól elkezdtem bevezetni őket a társasjátékok világába. Ez a gondolkodásukra is hihetetlen hatással volt, és számomra is meglepetés volt, hogy milyen nagy léptékkel tudtunk haladni. Például a nagyobbik fiam 2-3 éves korában már a 8 éveseknek való társasjátékokkal is játszott és megtanult számolni, miközben ezt mi külön nem is tanítottuk neki. A memóriájuk, a rendszerezőképességük is kiemelkedő lett, ennek később az iskoláikban is nagy hasznát vették. Képesek voltak a hallott információt szinte azonnal rendszerezni és elraktározni. És ez csak egy példa arra, hogy milyen hatással lehet a gyerekek fejlődésére a tudatos játékhasználat.”

Mint pedagógust, Mártát egyre inkább foglalkoztatta az, hogyha az ő gyerekeire ilyen hatással volt ez a módszer, akkor hátha másoknak is tudna vele segíteni. Ezért létrehozott egy játszóházat, ahová a gyerekek a szülőkkel mehettek és közösen találták ki, hogy a gyereknek mire volna szüksége a saját fejlődési szintjének megfelelően.

A módszer remekül működött. Ahogy nőttek Márta gyerekei, a módszer is úgy tökéletesedett és jöttek újabb és újabb ötletek. Még játékboltot is nyitott, ahol a speciálisan összeválogatott társasjátékokat árultak és támogatták is a szülőket. Ez is népszerű volt, de egyre több olyan visszajelzés érkezett, hogy otthon nem tudják úgy leültetni a gyerekeket a társasjátékokkal, mint közösségben. Emellett pedig nem is mindig könnyű megtanítani egy-egy játékot a gyerekeknek, és a szabályok sem feltétlenül egyszerűek.

Társasjáték klubok

Ezért alakultak ki a társasjáték klubok, majd ebből az Okoskodó, hogy a gyerekek közösen tudjanak leülni játszani. A játékok válogatásának, megtanításának gondja is lekerült a szülők válláról, hiszen ezeket a feladatokat erre felkészített játékmesterek vették át. A gyerekek megtanulták és megszerették a játékokat, amiket utána haza is vihettek. Így gyakorlatilag megfordult a folyamat, a gyerek vitte be a családba az új játékokat, amiket ő már szeretett játszani. A gyerekek lelkesedése a szülőket is magával ragadta és ők is egyre inkább elkezdtek érdeklődni a játékok iránt. Magyarországon az Okoskodók jól működnek, Márta folyamatosan tartja velük a kapcsolatot.

Az Egyesült Királyságban

„Itt is magyarokkal kezdtem el dolgozni, több tanodában, köztük Birminghamben is működik már Okoskodó” – mondja Márta. Az angol közösségekbe az iskolákon keresztül próbálják bevezetni a módszert, úgynevezett "after school" clubként, azaz tanítás utáni elfoglaltságként.

„Itt a gyerekek korábban kerülnek be az iskolarendszerbe, mint Magyarországon, ezért volt érdemes ezeket az intézményeket megcélozni. Most már működik Okoskodó, azaz Smarti’s club Penaltban, Newportban és Cardiffban. Nem könnyű ezekbe az intézményekbe bekerülni, mert általában már kialakult klubjaik vannak, de ahová bekerülünk, ott garantált a siker. Ha elindulunk egy csoporttal, annak híre megy és most már mindegyik iskolában legalább tíz csoportunk van. Emellett most indul a társasjáték-kölcsönzőnk és hamarosan webshopunk is lesz.”

Okoskodó Birminghamben

A 2022/23-as tanévben indult el a Birminghami Magyar Tanodában az Okoskodó. Márta több önkéntesnek is tartott továbbképzést és felkészítette őket a játékmesteri feladatokra. Minden tanoda után volt lehetősége a gyerekeknek az Okoskodón is részt venni, ahová előzetesen kellett regisztrálni, mert egyszerre maximum 25 főt tudtak fogadni, korcsoportok szerinti bontásban. A gyerekek nagyon jól érezték magukat és szerették a játékokat, ezért a vezetők úgy határoztak, hogy a 2023/24-es tanévtől, a tanodai foglalkozások közé építik be az Okoskodót.

Mivel a gyerekek angol környezetben nőnek fel, angolul beszélő gyerekek társaságában, ezért jellemzően ha játszanak egymással, akkor az angol nyelvet használják. Erre is nagyon jók ezek a foglalkozások, hogy a játékokhoz kapcsolódó magyar szókincset is elsajátíthatják. A tanodának már több mint 180 társasjátékból álló készlete van, az egyéni fejlesztő játékoktól, az egészen komoly, nagyobbaknak szóló fejlesztő társasjátékokig.