Filmest és reformkori korrajz Zürichben

/ Heil Kristóf Mihály /
heil.kristof.mihaly képe
2018. január 24-én szerda este egy filmvetítéssel összekötött előadásra várta vendégeit a Zürichi Magyar Egyesület és a Zürichi Ifjúsági Klub. Az előadó a Magyarház Alapítvány KCSP ösztöndíjasa, Heil Kristóf Mihály fiatal történész volt.

A szokatlan szerda esti időpontban nagyjából két tucat ember gyűlt össze Zürichben, a Szent István Központ nagytermében. Egy nagyon jó hangulatú kötetlen beszélgetés előzte meg a filmvetítést.

Az este témája a reformkor volt. Ez a csodálatos egyéniségeket felvonultató korról szóló előadás és Bereményi Géza „hídembere” nagy sikert aratott a zürichi magyarság körében. A filmvetítés után Heil Kristóf Mihály a zürichi KCSP ösztöndíjas történész foglalta össze a kor politikai, társadalmi és kulturális alapjait és viszonyrendszereit, illetve mutatta be a tizenkilencedik század első felének legnagyszerűbb alakjait. Többek között szó volt Széchenyi István, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Kölcsey Ferenc, Batthyány Lajos életéről.

Az előadást követően kérdések sokasága érkezett a tömött széksorok közül. Az este hangulatát és színvonalát jól mutatja, hogy az utolsó vendégek éjfél körül távoztak.