Fiatalos előadás 1956-ról a torontói Szent Erzsébet Magyar Iskolában

/ Béres Orsolya /
beres.orsolya képe
Tóth Péter Lóránd Radnóti-díjas előadóművész 2017. október 14-én a Szent Erzsébet Magyar Iskola diákjainak 1956-os megemlékezést tartott. A Versvándor korabeli fényképekkel, videobejátszással, versekkel hozta közelebb a fiatalokhoz a pesti srácokat és azokat az éveket, amikor a magyar nép sanyargatás alatt élt.
Corvin közi képekTóth Péter és a gyerekek az '56-os előadásonEgy korabeli filmrészletet néznek a diákok

A II. világháború utáni rendszer kihasználta az emberek félelmét és bizonytalanságát, elvett tőlük bármit – emelte ki az előadóművész. Az emberek nem használhatták szabadon a piros-fehér-zöld zászlót. A lengyel lázadás magyar szimpátiatüntetése a Kossuth-téri lövetés után fordult át forradalomba. S bár a kor egyik legnagyobb hadserege jött a csak molotov-koktélos pesti srácok ellen, ők nem adták fel. Tudták, vissza kell szerezniük a szabadságukat, az ország szabadságát.

A gyerekek érdeklődve nézték a filmbejátszásokat és figyelemmel hallgatták a művész előadását. A délelőtti műsor után felvetődhet bennünk több gondolat. Többek között:  vajon mi beálltunk volna a pesti srácok közé az életünk árán is harcolni a szabadságért?