La Fête du Monde

/ Vajda Villő /
vajda.villo képe
2018 októberében 23. alkalommal rendezték meg a Saverneben már hagyománynak tekinthető La Fête du Monde-ot.
Fellépés előtt a Saverneben élő magyarokkal Táncok mezőségrőlA rendezvény magyar főszervezője a standnálLa Fête du Monde

Idén is nagy számban jelentek meg a látogatók, amely bizonyítja az ünnep egyre növekvő sikerét. 

A rendezvényötlet megszületésének időpontja egy 1996-os kiállításra tehető - L’Alsace de Partout -, amelynek legfőbb célja az Elzászba bevándorolt nemzetek kultúrájának találkozása volt. 

Ez az egyedülálló rendezvény lehetőséget nyújt mindenki számára, hogy szabadon megismerhessék a Saverne környékén élő különböző nemzetiségek kultúráját az italaik, ételeik, táncaik, zenéjük és legfőbb különbözőségeik által. Tartalmas keretet ad új barátságok megleléséhez, és könnyed lehetőség a szürke hétköznapokból való kilépéshez. Az elegáns tartalom lehetővé teszi, hogy akár egy kellemes bor mellett az emberek megünnepeljék egymást, és a kulturális különbségek ne szétválasszák, hanem inkább összekovácsolák őket. A fesztivál fő helyszíne a város sportcsarnoka volt. A Saverneben élő családok finom ízléssel és igényességgel feldíszített standoknál, szebbnél-szebb viseletekben várták a látogatókat, hogy bemutathassák az általuk készített ínyencségeket. A standok közelében folyamatos műsor szórakoztatta az érdeklődőket, akik eközben az asztaloknál élvezhették a nemzeti különlegességeket. 

A magyar közösség már lassan 20 éve szerves része a környéken élők közösségnek, így a programnak is állandó résztvevője. Idén a magyar stand olyan specialitásokkal szolgált, mint a hagyományos módon elkészített kürtőskalács, gulyásleves, töltött káposzta, valamint az érdeklődők megkóstolhatták Tokaj legfinomabb borait. Az ünnepet a magyarok nemcsak gasztronómiai élményekkel, hanem magyar néptánccal is gazdagították a stuttgarti Csöbörcsök Táncegyüttes színvonalas közreműködésével, amelynek hatalmas sikere volt. 

A La Fete du Monde nem csak élményként, hanem feltöltődésként is segíti a közösség mindennapjait.