„Férfinek és nőnek teremtette…”

Lélekutazás Uzsalyné dr. Pécsi Ritával és a Szemerszki házaspárral

/ Orcskai Marianna /
orcskai.marianna2022 képe
A „Lélektől lélekig” rendezvénysorozat vendégelőadói két helyszínen – Augsburgban és Neu-Ulmban – egy különleges lélekutazáson kalauzolták végig az érdeklődőket. A programsorozat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, valamint az Ars Sacra Alapítvány támogatásával és a neu-ulmi magyar katolikus közösséggel karöltve az augsburgi Szent László Magyar Katolikus Misszió szervezésében valósult meg.

 

A „Házasok délutánja” programnak a neu-ulmi magyar katolikus közösség, a „Lélektől lélekig” nevet viselő rendezvénynek az augsburgi Szent László Magyar Katolikus Misszió adott otthont. Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató, Szemerszki Mihály görögkatolikus pap és felesége, Zsuzsanna magyar-hittan szakos tanár vendégelőadókon kívül Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány elnöke is megtisztelte jelenlétével e különleges eseményt.

Ha ismert előadóval van alkalmunk személyes találkozásra, azt bizony lázas készülődés előzi meg. A ráhangolódás mozzanatai izgalommal párosulnak. Így történt itt is, a mi kis közösségeinkben is, akiknek egy része pontosan tudta, hogy mire számíthat, azért várta ezt az alkalmat, másokban a hallomásból szerzett információ keltette fel az érdeklődést. Végül is ki ilyen, ki olyan indíttatásból, de a végeredmény szempontjából mindegy is, együtt várták a méltán népszerű édesanyát, nagymamát, pedagógust, karnagyot, neveléskutatót és a méltán népszerű előadót. A meghirdetett előadások témái felettébb izgalmassá tették a várakozást. „A szív intelligenciája” témakörben az életképesség és küzdőképesség készségei kerültek górcső alá, vegyítve a humor, a kapcsolatteremtés, az együttműködés, a kitartás és az indulatkezelés tanulhatóságával. De körbejártuk a kreativitás és az érzelmi intelligencia fejleszthetőségének a kérdését is. Nem kevésbé volt érdekfeszítő a „Férfinek és nőnek teremtette…” témavonalat jelölő cím sem, amely lehetőséget adott a két nem közötti különbözőségek és hasonlóságok feltárására, és ez remélhetőleg sok problémás kérdésre adott választ hétköznapjaink vitás helyzeteiben.

De volt itt még egy előadópáros! Szemerszki Mihály, aki a Miskolci-Belvárosi Görögkatolikus Parókia parókusa és felesége, Zsuzsanna magyar-hittan szakos tanár, etnográfus, őket mindez idáig nem ismerték az itt élők. Még egy rendkívül fontos mozzanat velük kapcsolatban, ami pláne okot adott a várakozásra: a rendezvénysorozat keretében mindkét helyszínen Szemerszki Mihály tartott görögkatolikus igeliturgiát a helyi magyar katolikus közösségeinkben. Az „Ég szülte Földet” címet viselő előadásuk egy interaktív irodalmi műhelybe varázsolta a résztvevőket, amelynek fókuszában a kapcsolódás és elköteleződés állt. Kortárs magyar írók és költők műveit idézve beszéltek a saját szentségi házasságukban megélt szépségekről, kihívásokról, annak gyümölcseiről, az Istennel megtett közös útjukról.

Az előadók egymástól függetlenül és mégis egymást megerősítve a kapcsolatok, a kapcsolódások és az elköteleződés fontosságát, jelentőségét emelték ki, és erre a láncra fűzték különböző megközelítésben gondolataikat. Hidat képeztek a tudomány és az élet, a pszichológia, a pedagógia, az irodalom, a hit és a mindennapok kihívásai között. Egy egészen biztos: ezen a bizonyos hídon együtt indultunk, ők vezettek bennünket, és az út végén megtaláltuk mindannyian saját életünkben azokat az azonosulási pontokat, amelyeket, ha felismertünk és beazonosítottunk, lélektől lélekig gyarapodtunk.

Az előadások témái, az előadók szuggesztív kisugárzása, hiteles és önazonos egyénisége, szellemisége, humora, elméleti és gyakorlati tapasztalata garantálta az élményt a jelenlévők számára. A rendezvény sikerét a házigazdák végtelen vendégszeretete, a közösség összefogó erejének lenyűgöző megnyilvánulásai, a program legapróbb részleteire kiterjedő figyelem és gondosság tette teljessé. Bensőséges, családias, baráti hangulat uralta a teret derűs pillanatokkal, mosollyal, nevetéssel, olykor feszült figyelemmel és kellő komolysággal vegyítve.

Köszönjük támogatóinknak azt a fajta élményt, lelki töltődést, megerősítést és gyarapodást, amelyre napjainkban bizony nagy szükség van. Reméljük a folytatást!