Félszáz éves magyar hagyomány Kanadában

/ Lehoczki Sára /
lehoczki.sara képe
58 éve rendeznek cserkészbált Hamilton városában a helyi kanadai magyarok. Idén is eljött a várva várt májusi hétvége, amire már hetek óta készültek a közösség tagjai. Volt, aki tánclépéseket tanult, míg más a díszletet készítette, vagy az est menetét szervezte.
Cserkészek HamiltonbanPálfy Zsolt és Vaski Lisa a csapatok vezetőiKiscserkészek előadásaCserkészek

Május 6-án este a Szent István Római Katolikus Plébánia nagytermében tartották a bált, több százan gyűltek össze enni, inni, mulatni és támogatni a 27. számú Kaszap István és az 59. számú Erzsébet Királyné cserkészcsapatokat. Idén a nyári nagytábor Amerikában a nyugati parton lesz, ami hatalmas élmény a gyerekeknek, de sajnos elég megterhelő kiadás a szülőknek. Az idei év rendezvényeivel tehát elsősorban a táborra gyűjtöttek a csapatok adományokat, hogy mindenki számára lehetővé tegyék az utazást.

Ez az este igazából, a csapatatok vezetőiről szólt, az ő munkájukat ünnepelte a közösség. Vaski Lisa és Pálfy Zsolt csapatvezetők, valamint helyetteseik: Hoffmann Zsuzsanna és a kiscserkész parancsnokok Csikesz Mária, és Kővári Lianne rengeteg áldozatot hoznak azért, hogy a cserkészet Hamilton városában ne csak működjön, de virágozzon is.

A bál vacsorával kezdődött, majd beszédeket hallhattunk. Ahogy azt Lisa és Zsolt is elmondták, a vezetők nem „csak” péntek estéiket adják fel a mozgalom érdekében, hanem sokszor hétvégéjüket és estjeiket is. A cserkészet nem egy heti őrsgyűlésről szól, és nem másfél órát vesz el a hétből. A vezetők programokkal készülnek, tanítanak, nevelnek.

A cserkészet a mai világban versenybe kell szálljon számos különórával, a közösségi médiával, a számítógéppel és a videójátékokkal. A mozgalom célja, hogy emberebb embert és magyarabb magyart neveljen, és ezért elvárásokat támaszt már a legkisebbek felé is. Ahogy nőnek a gyerekek, úgy lesz egyre több és komolyabb a feladat, egyre nagyobbak az elvárások, hogy végül talpraesett, főzni, csomózni, tájékozódni tudó, csapatban dolgozni képes, másokért felelős és szeretettel teli felnőttként lépjenek ki a nagyvilágba. A hátuk mögött egy kalandos, vidám és felejthetetlen gyermekkorral.

A beszédek után az est fő produkciójaként a hamiltoni cserkészcsapatok néptánc műsorral kedveskedtek a közönségnek. A táncokat Pálfy Zsolt és felesége Nadj Lili tanították be, és megmutatkozott, hogy ha kitűnő koreográfia lelkes gyerekekkel és tehetséggel párosul akkor a siker garantált. Ezután tombola és hajnalig tartó tánc zárta a napot.

Köszönetet érdemelnek a Fenntartó Bizottság idei elnökei, Bauer Izabella és Monoki Jutka, és minden szülő és segítő, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a bál. A rengeteg óra szervezésnek és tervezésnek hála: zökkenőmentes és jó hangulatú estet zárhatott a hamiltoni magyarok közössége.