Felrázva, nem keverve – Kanadában

Kalmus Felicián crossover csellista koncertútja Kanada keleti partján

/ Kürti Adrienn /
kurti.adrienn képe
Hat városban tartott előadásokat Kalmus Felicián csellista az Extra Hungariam Alapítvány támogatásával és a KMOSZ (Kanadai Magyarok Országos Szövetsége) együttműködésével. Hatalmas sikert aratott mind Halifaxban, Ottawában, Montreálban 2019. október 25-26-27-én, mind Windsorban, Torontóban és Hamiltonban november 1-2-3-án.
Kalmus Felicián Torontóban a Szt. Erzsébet templomban 2019. november 2.Kalmus Felicián és Vaski Gábor együtt zenél 2019. november 2-ánKalmus Felicián kocertkörút Kanada keleti partján 2019Bede-Fazekas Zsolt az Év Kanadai Magyar Embere 2019

Sikerének szakmai felkészültségén kívül az is a titka, hogy crossover csellókoncertjein többféle zenei műfajt felrázva, de nem keverve ad elő, mindezt hol játékos könnyedséggel, hol szívbe markoló érzelmekkel. A színes repertoár mellett a közönség nemcsak hangzásbeli élményt kapott, hanem a modern technika felhasználásával animációk, képek vagy videók is társultak a produkcióhoz. A látvány mellett az egyedi hangszerelésnek, olykor szimfonikus hangzásnak, elektronikus zenei elemeknek, néha saját csellójáték megtöbbszörözésének eredményeként igazi látványszínházzá alakult a színpad. A műsor során sokszor a népdalfeldolgozásokat saját, modern szerzemények követték, de a gondos szerkesztésnek köszönhetően törés nélkül, jól kidolgozott ívekben.

Műsorszámainak fő része a 2018-ban megjelent Great Great Grandma címmel és az Ükanyám dalai az én világomban  mottóval megjelent első önálló albumának szerzeményei alkották. A folklór világában otthonosan mozgó, a gyökerekhez szívesen visszanyúló Kalmus Felicián a népdalokat továbbgondolta, saját érzéseivel megtelítette, ami sokszor egy teljesen új hangzásvilág létrehozását jelentette, észrevétlenül építette bele a régit az újba, a klasszikust a modernbe. Szerzeményei között volt olyan is, amit egzotikus kirándulások ihlettek, mint A mélytenger dala, volt hogy a vetítőn követni lehetett a kottán lejátszott hangjegyeket, láthatóvá téve a zene bonyolultságát, lejátszásának nehézségi fokát. A koncert egyértelmű sikerét a helyszínek közönségeinek álló tapsa is megerősítette. A művész külön érdeme, hogy könnyen teremtett kapcsolatot a közönséggel, minden darabhoz tartozott egy történet vagy egy vicc, mely még közelebb hozta a zenét a hallgatóság számára.

Torontóban és Hamiltonban még két együttműködés is létrejött: a koncertek elején műsort adott a hamiltoni Cricket Chamber Ifjúsági vonószenekar, ezt követte a Rákóczi-év tiszteletére eljátszott Rákóczi-nóta. A korabeli művet duettben Kalmus Felicián Vaski Gáborral adta elő, aki egy több, mint 100 éves tárogatón fújta a régi magyar dallamot.

hamiltoni Arany János Magyar Iskola hétközben külön is találkozhatott a művésszel egy rendkívüli zeneóra keretében, ahol a népdalokat kicsit másképpen, interaktív módon ismerhették meg a tanulók. A gyermekekre óriási hatással volt a művész személyisége és magas zenei tudása is, volt olyan kisdiák is, aki a foglalkozás után elhatározta, hogy csellista lesz.

A torontói koncert még egy meglepetést is tartogatott. A fő szervező, az Extra Hungariam Alapítvány egy új díjat alapított: az  Év Kanadai Magyar Embere díjat, melyet a koncertet is megtisztelő torontói főkonzul, Palkovits Valér adott át a díjazottnak, Bede-Fazekas Zsoltnak. 

Szeretném megköszönni azt a csodálatos együttműködést is, amit megtapasztaltam a szervezés során a KCSP ösztöndíjas társaimmal kapcsolatban! Köszönöm Nemes Csilla montreali, Nagy Dóra ottawai, Bodnár Erika Niagara Falls-i, Kiss Anna windsori ösztöndíjas munkáját, akik segítették a koncertekkel kapcsolatos reklámozást, cikkírást és még sok minden egyebet. Nagyon köszönöm, hogy a torontói koncerten személyesen is segítettek: László Katalin, Jaczó Xénia és Kürti Csaba, Hamiltonban Balla Barbara, Farkas Virág és Kürti Csaba.

Fotó: Kralovanszky Balázs és Kürti Csaba