Farsangi bál a Harangvirágokkal

/ Hajdú Zsuzsanna /
hajdu.zsuzsanna képe
Hófehérke, királykisasszony, torreádor, festő és betyár – velük mind-mind találkozhattunk Woodside Prioryban, január utolsó szombatján. A Bay Areaban élő, magyar anyukákból álló Harangvirág Játszóház farsangi báljára több mint 20 magyar család látogatott el, akik együtt próbálták meg elűzni – az otthoni viszonyokhoz képest igencsak enyhének mondható – telet.
kézműves asztal készülnek az álarcokbusóálarcot is készithettek a gyerekeka nyulacska házikója bábelőadás

Nagy volt a sürgés forgás a csodálatos környezetben található Priory iskola környékén január 28-án, szombaton. A gyermekeknek magyar programokat szervező Harangvirág Játszóház tagjai óriási álarcokkal és színes papírszalagokkal díszítették fel a farsangi bál helyszínét, hogy minél barátságosabb és hangulatosabb terem várja az ide látogatókat. A csoport lelkes tagjai minden magyar hagyományt próbálnak megtartani, így a karácsony, a farsang, a húsvét vagy éppen a Mikulás érkezése is mind-mind jó alkalmat ad arra, hogy a magyar családok találkozhassanak egymással, és amellett, hogy kikapcsolódnak, a gyerekek magyar szókincsüket is bővithetik itt.

A mostani farsangi mulatságra való felhívást sokan olyan komolyan vették, hogy többen még a szülők közül is jelmezben érkeztek. Aki pedig nem hozott álarcot magával, rögtön le is ülhetett a kézműves asztalokhoz, ahol farsangi tányérálarcot, hagyományos farsangi maszkot, valamint a hungarikumnak is minősitett busójárást felelevenítve, busóálarcot készíthettek. Aki megéhezett közben, az magyar süteményeket kóstolhatott, hiszen a játszóház tagjai mindig figyelnek arra, hogy rendezvényeiken finomabbnál finomabb sütemények kerüljenek az asztalra. Így most is nehéz volt választani a zserbó, a sajtos pogácsa, az almáspite és az ilyenkor elmaradhatatlan farsangi fánk közül. 

A foglalkozás után következett a bábszínház, ami a Harangvirágok rendezvényeinek elmaradhatatlan eleme. A csoport fontosnak tartja, hogy magyar meséket adjanak elő a gyerekeknek, ezzel is lehetőséget teremtve, hogy minnél több történetet ismerhessenek meg saját kultúrájukból. Magyarországon készült, kézzel készitett bábokat használnak. A mostani műsoron is nagy sikert aratott a Nyulacska házikója, valamint a Mackóébresztés című mese, amit Kiss Rékával, a Harangvirág Játszóház vezetőjével adtunk elő. Természetesen felcsendült az „Itt a farsang áll a bál” című dal is, amit a gyerekek meg is tanultak, majd felöltöztethették a Kiszebabát, amit szintén játék követett. A program fénypontja a jelmezfelvonulás volt, amikor mindenki megmutathatta jelmezét, és bemutatkozhatott a közönségnek. Bár a jelmezek nem sikerültek idén ijesztőre, annyi biztos, hogy azóta csodálatos napsütésre ébredünk a Bay Areaban. Ezek szerint a gyerekeknek és persze a Harangvirágokank is sikerült előcsalogatni a várva várt napot.