Farsanggal űzték a telet a jönköpingi gyerekek

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
2017. február 26-án a magyar gyerekek is farsangi maskarát húztak magukra, hogy elűzzék a telet. A farsang a vízkereszttől a nagyböjt időszakának kezdetéig terjed. Ezt az időszakot a vidám lakomák, bálok, mulatságok, ünnepélyek jellemzik. A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén a farsang farka.
Jönköpingi farsang Jönköpingi farsang Jönköpingi farsang Jönköpingi farsangi készülődés

A svédországi Jönköpingben élő szülők, gyerekek is készültek a farsangra. A farsang szervezője a pécsi születésű, Jönköpingben élő Altoray Tünde magyar anyanyelvi tanárnő. Évek óta nagy sikerű a rendezvény, a magyar közösség várja a farsang eljövetelét, szülők, gyerekek egyaránt izgalomban vannak. Ezt megelőzően már kreatív foglalkozáson készültünk a farsangra álarcok, dekorációk készítésével.

30 gyerek öltözött be maskarába, így közel hatvanan voltunk. A szomszédos Eksjöből is jöttek magyar családok, akik igényelték, hogy magyar közösségben lehessenek.

A jelmezesek felvonulása utáni tombola elmaradhatatlan része az eseménynek. Altoray Tünde évek óta úgy szervezi, hogy minden gyerek nyer a tombolán és mindenki magának választhat nyereményt. Hasznos, ötletes ajándéktárgyak közül lehetett választani. A kreatív kifestőktől kezdve a színes filceken, ceruzákon át a formatervezett színes gumikig, jegyzetfüzetekig. A gyerekek izgalommal választják ki ajándéktárgyaikat. Természetesen a finom házi készítésű magyar sütemények sem hiányozhattak az asztalról.

Altoray Tünde intenzív kapcsolatot ápol szülőkkel, diákokkal egyaránt. Négy rendezvényt szervez évente, az őszvégi találkát, a farsangi mulatságot, az anyák napját és a gyereknapot, melyeknek mindig nagy sikere van.

Sokan vágynak magyar közösségre. Nagyvárosokban is könnyen elmagányosodhat az ember, ahol együtt lehetnének az emberek. Sokakban természetes igény, hogy találkozzanak, beszélgessenek, mert vágynak a közösségi élet megélésére, a közös gondolatok váltására, az élmények, örömök, az egyszerű napi történések átbeszélésére. 

Jó volt együtt lenni!