Farsang Manhattanben

/ Tamási Enikő /
tamasi.eniko képe
Az év egy napján teljesen természetes, hogy a Magyar Ház látogatói között feltűnik egy egyenesen Mohácsról érkezett busó, Superman beáll bőgőzni a zenekarba, tombolajegyeket árul egy leopárd, és Piroska cupcake-ekkel, illetve profi fotósfelszereléssel megpakolt kosárkával érkezik. Ez pedig a Farsangi Bál napja, amelyen jól mulatott, táncolt, alkotott és csörögefánkot evett minden korosztály.
tombolafelvonulássorsoláshangszerek

A New York-i Magyar Ház és az Arany János Magyar Óvoda és Iskola közösen tartotta meg farsangi mulatságát február utolsó hétvégéjén, vagyis farsang farkán. Az iskola egy-két lelkes tanárnője, kiegészülve a KCSP ösztöndíjassal, már péntek este elkezdte a díszterem dekorálását az igazi ünnepi hangulat érdekében. Felkerült egy hatalmas, színpompás felirat, számtalan kép a legváltozatosabban kinéző busókról, elkészült egy fotófal, amely már egyenesen egy stúdiónak is beillett, és mindenki fújta a léggömböket, hajtogatta a papírdíszeket. Nagy sürgés-forgás után, végül szombaton délután 4 órakor minden a helyére került és kezdetét vehette a mulatság. 

Szépen lassan szállingóztak egymás után a gyerekek és családjaik is. Megjelent a teremben Micimackó, Amerika kapitány, Tűzoltó Sam, a kis Hableány, egy magyar válogatott focista, egy görög istennő, Л, egy családra való tea filter, és egy állatkertre való vad- és egész szelíd állat. 

Első és egyik legfontosabb programpont az volt, hogy mindenki részesüljön a tombolahúzás izgalmából, ezért már a terem bejáratánál egy félelmetes álarcú, ám kedves busó, Egervári Zsuzsi tanár néni és az osztályába járó kis leopárd, visszautasíthatatlanul kedvező áron árulta a szelvényeket, amelyek közül mindenki kiválaszthatta a szerencseszámát. Nagy izgalom kísérte már a számok kitalálását is, pedig a sorsolásra akkor még várni kellett. 

Vidók Kati igazgatónő – kereplőjével figyelmet vívva ki magának –, megnyitóbeszédében ismertette a magyar farsangi szokásokat, mesélt a busójárás hagyományáról, majd jelmezes felvonulásra bíztatott mindenkit, aki ezen a napon maskarát öltött. A csupa minta, csupa szín kavalkád a telet, a hideget, és minden rosszat biztosan elijesztő busót követve járta körbe a díszterem minden szegletét Székely Veronika KCSP ösztöndíjas, az Életfa, a Fényes Banda és tanítványaik muzsikájára. 

Amikor mindenkit alaposan megnéztünk és meg is tapsoltunk, következhetett a nyeremények kisorsolása. Fantasztikus, kézzel készített játékok, magyar nyelvű társasjátékok, logikai és fejlesztő eszközök, Vackor, Pöttyös Panni és további klasszikus magyar gyerekkönyvek, hangos könyvek és színezők találtak gazdára. Sok ajándékkal készült az iskola, így sokan örülhettek, és térhettek haza teli táskákkal. A program további része az ismeretterjesztésé, az alkotásé, és aki azt választotta akár az evésé volt. A zenészek közelebbről is megmutatták a gyerekeknek hangszereiket, érdekes ismereteket árultak el róluk, és hagytak egy-két akkordot is lejátszani rajtuk. De talált elfoglaltságot a kézműveskedést előnyben részesítő is. Egész délután folyt a busó maszkok készítése Papp Erika óvó néni segítségével, műanyag, vagy papírmasé felületre, ragasztással, festéssel, teret engedve a fantáziának. Ha pedig valaki megéhezett, a büfében marhapörkölt, pogácsa, rizsfelfújt és csörögefánk várta. 

Az Arany János Magyar Óvoda és Iskola programja este 7 órakor véget ért, de aki bírta, hajnalig mulathatott, táncot tanulhatott és taníthatott a Táncház keretében. Jövőre reméljük, hogy még több kis jelmezes fog érkezni, hogy együtt űzze el a hosszú tél szürkeségét, és ünnepelje a megújulást, a kikelet eljövetelét egy vidám bál keretében.