Egy évszázadnyi magyar ünnep Chicagóban

/ Aradvári László /
aradvari.laszlo képe
Száz esztendő. Centenárium. Évszázad. Hatalmas mérföldkő az ember számára és egy óriási ünnep egy diaszpórában működő szervezet életében. 100 éves kerek jubileumához érkezett a Chicagói Magyar Klub, október 15-én az amerikai diaszpóra egyik legexkluzívabb rendezvényén, a Chicagói Gála Bálon ünnepelték meg a jelenlévők ezt a jeles eseményt.
Az elsőbálozók nyitótáncaA Magyar Klub igazgatósága a Centenáriumi Gála BálonA Borozda Néptáncegyüttes Kalocsai táncokat mutatott be300 vendég szórakozott a centenáriumi Chicagói Gála Bálon

Szinte napra pontosan száz évvel ezelőtt 9 értelmiségi személy úgy döntött, azért hogy legyen lehetőségük megvitatni a korabeli társadalmi és politikai kihívásokat, amik Magyarországot is érintik, egy új szervezetet hoznak létre. Így alapították meg a Chicagói Magyar Klubot. A jubileumi esemény helyszíne ezért is esett a patinás Drake Hotelre. mely szintén ekkor nyitotta meg kapuit, így a vendégek igazán korhű környezetben élhették át a csodálatos kristálycsillárokkal és építészeti megoldásokkal díszített bálteremben az 1920-as éveket.

A bejáratnál minden részletre kiterjedő kiállítás mutatta be a Klub életét évtizedekre lebontva, jeles történelmi események, újságcikkek, egyházi és világi méltóságok látogatásai, kiemelkedő helyi rendezvények és események jelentek meg a tablókon és az évkönyvekben. A 300 vendég zsúfolásig megtöltötte az elegáns termet, sokan valóban a századelőt megidéző elegáns ruhákba öltöztek. A rendezvény fővédnöke Kovács Tamás Magyarország chicagói főkonzulja, a díszvendég Andrea Lauer Rice, a Magyar Diaszpóra Tanács amerikai regionális elnöke volt.

A program a helyi Borozda Néptáncegyüttes legújabb koreográfiájával, Kalocsai tánccal kezdődött, melyet 9 pár adott elő. Minden évben elismerésre kerülnek a kiemelkedő közösségi és tanulmányi munkát végző fiatalok, akik közül idén öten vehettek át ösztöndíjat. Az ünnepi esemény a Klub által alapított Magyar Lélek díj átadásával folytatódott, melyet az idei évben II. Nádas Gyula kapott, aki több mint 50 éve kiemelkedő tagja az amerikai és a helyi magyar közösségnek.

Stétz Andrea, a Chicagói Magyar Klub elnöke beszédében megemlékezett a 100 év legfontosabb eseményeiről, valamint bemutatta a múlt és a jelen eredményeit.

"100 évvel ezelőtt nem tudhatták még, hogy amit a 9 Magyar Klub alapító elkezdett az meddig fog tartani, hogy érdemes lesz-e a számtalan áldozat és befektetett munka. De mégis belekezdtek és azóta több százan folytatták nemzeti büszkeségből és a jövő magyar generációjának megtartása reményében. Mi is ezért csináljuk és ezért vagyunk ma itt. A siker sem alapítóinknak sem nekünk nem biztos, de a jövő generációjának és a magyarságának érdekében mindig érdemes." - zárta ünnepi gondolatait.

A négyfogásos ínycsiklandozó menü elfogyasztása után a jókedvé és a szórakozásé lett a főszerep. A mulatság az elsőbálozók nyitótáncával kezdődött, 12 helyi fiatal adta elő elegáns fehér esküvői ruhában és szmokingban az erre az alkalomra betanult koreográfiát. Az este folyamán a talpalávalót a The Budapest Showtime Band nyolctagú zenekara biztosította, akik Budapestről érkeztek. Indulhatott a banzáj, ahogyan a jól ismert dallamokat játszotta az együttes!

Természetesen az ünnepi programból a tombola sem maradhatott ki, mely 4000 eladott jegyével rekordot döntött. Érdemes volt jegyeket vásárolni, hiszen a főnyeremény egy Chicago-Budapest repülőjegy volt 2 fő részére a LOT lengyel légitársaság felajánlásában. A többtucatnyi nyeremény között magyar borok, programok és ékszerek is voltak, sőt a Chicagói Magyar Főkonzulátus jóvoltából Hungarikum csomagokkal is gazdagodhattak a szerencsések. A jó hangulat és a tánc éjszakába nyúlóan folytatódott, a remekül sikerült rendezvény végén mindenki elégedetten távozhatott a vendégek közül. 

Isten éltessen még száz évig Chicagói Magyar Klub!

- írta: Aradvári László -