Évnyitó a Regensburgi Konzuli Magyar Iskolában

/ Pénzes Martin /
penzes.martin képe
2019. szeptember 13-án, péntek délután tartotta évnyitóját a Bajorországi Magyar Iskola (BMI) regensburgi tagintézménye, a Regensburgi Konzuli Magyar Iskola. Az esemény helyszíne a Grundschule Hohes Kreuz volt. Az év első foglalkozásai mellett szülői értekezletet is tartottunk, ahol átbeszéltük a tanév menetét a szülőkkel.
Grundschule Hohes Kreuz, RegensburgGyülekező, tanévnyitó, RegensburgbanRegensburgi Konzuli Magyar Iskola, óvodai csoportRegensburgi Konzuli Magyar Iskola

Lázasan készülődtünk kollégáimmal a tanévkezdésre az évnyitó előtti héten. Diákoknak és szüleiknek szánt levelek összeállítása és postázása, az esemény meghirdetése, a gyerekeknek szánt kalendárium összeállítása, melyben feltüntettük a következő 9 hónapra tervezett programjainkat. Megemlékezések, játszóházak, ünnepségek. Állíthatom, hogy mozgalmas és eseménydús tanév előtt állunk!

Csakúgy, mint eddig, a pénteki magyar iskolának Regensburgban a Grundschule Hohes Kreuz ad otthont. Itt gyűltünk össze 2019. szeptember 13-án munkatársaimmal, a diákokkal és szüleikkel. Kereken egy hete érkeztem Németországba, így számomra minden és mindenki újnak számít Regensburgban, de örömteli volt látni, hogy a diákok boldogan üdvözölték egymást. Magyarságuk és barátságuk összetartja őket, még úgy is, hogy más-más intézményből és korosztályból érkeztek hozzánk.

Az évnyitón Orcskai Marianna köszöntötte a jelenlevőket, majd a Himnusz után bemutatta az iskola tanárait, ismertette az év legfontosabb tudnivalóit, tervezett programjainkat, megvitattuk a még tisztázatlan kérdéseket, a csoportbeosztásokat. A Regensburgi Konzuli Magyar Iskolában 4 csoportban folyik a tanítás, az óvodás csoporttól a felsősökig. Ekkor nyílt lehetőségem a bemutatkozásra. Bár rutinos előadó vagyok, egy pici izgalom volt bennem. Vajon hogyan fogad majd engem az itteni közösség? Az első alkalommal, azt hiszem, sikerült kölcsönösen jó benyomást keltenünk egymásban. Bemutatkozásom során a következő mondattal zártam soraimat: „Kívánok mindannyiunknak egy magyar nyelvi, történelmi és kulturális tapasztalatokban, és élményekben gazdag évet!” Ha majd szolgálatom végén visszatekintek erre a tanévre, szeretném azt látni, hogy ez a kívánság maradéktalanul teljesült.