20 éves a Napraforgók – Bécsi Magyar Néptánc és Népzene Egyesület

/ Farkas Dorina /
dorina.farkas képe
November 9-én rendezték meg a XXI. Bécsi Magyar Táncháztalálkozót a Napraforgók – Bécsi Magyar Néptánc és Népzene Egyesület szervezésében Bécsben. A rendezvény nem csak a táncház találkozóról szólt, hanem a Napraforgók 20 éves fennállását is ezen a rendezvényen ünnepelték meg.
XXI. Bécsi Magyar TáncháztalálkozóXXI. Bécsi Magyar TáncháztalálkozóXXI. Bécsi Magyar TáncháztalálkozóXXI. Bécsi Magyar Táncháztalálkozó

Az estét Németh Júlia, az egyesület jelenlegi elnöke nyitotta meg köszöntőjével, majd pedig átadta a műsorvezetőknek a szót. A műsor Furik Rita magyarbődi karikázójával indult, mely azért fontos, mert az egyesületet 20 éve lányok alapították, és azt tűzték ki célul, hogy minél több tájegység lánytáncait mutassák be.

Ezt követően Tánczos Zoltán és felesége foglalta össze az elmúlt 20 évet, majd pedig a Napraforgók tánccsoport lépett színpadra Oláh Attila „Nyuszi” 2008-ban készített koreográfiájával. Meghívott csoportként állt színpadra a Tabán Táncegyüttes kamara csoportja Békéscsabáról, előadásukban kalotaszegi táncokat láthattunk. A színpadról a legkisebbek sem maradhattak le, a Napraforgócskák óvodás csoport somogyi táncokkal állt színpadra. 2016 óta van külön ez az óvodás csoport, mert a nagy korkülönbség miatt meg kellett bontani az ifjúsági csoportokat. 

A Napraforgók idén kezdett el foglalkozni a gyergyói táncanyaggal, ennek kapcsán állt színpadra két gyergyói hagyományőrző táncos pár. A gyergyói szokásokat, táncokat és népzenét Farkas Tamás koreográfus, örökös aranysarkantyús táncos mutatta be. Az első felvonás örkői táncokkal zárult, melynek során nem csak a Napraforgók táncosai, hanem a Tőkés Zsolt és Edit által tartott örkői workshopon résztvevők is színpadra álltak.

A koreográfiákat a délvidéki Juhász Zenekar kísérte. A Juhász zenekar 2000 tavaszán alakult Szabadkán. Az együtt muzsikálás öröme és a magyar népzene szeretete hozta össze a tagokat. Az évek során Vajdaság egyik legismertebb, legkiemelkedőbb népzenei együttesévé váltak, számos díjat, elismerést szereztek Vajdaságban, Magyarországon és Európa más országaiban is.

A második felvonást Berecz András előadása indította el, őt Kádár Ignác, Enyedi Tamás és Mihó Attila kísérték. Ezt követően a Tabán Táncegyüttes Farkas Tamás és Farkas Ágnes Ízes Nagyecsed című koreográfiájával állt színpadra, melyet szintén Farkas Tamás és Ágnes koreográfiája követett, a Napraforgók tánccsoport újonnan tanult gyergyói táncokkal lépett fel. Az Ifjú Napraforgók a műsor végéhez közeledve mezőségi táncokkal álltak színpadra, melyből aztán a műsor zárásaként egy közös mezőségi örömtánc lett az összes résztvevővel.

A műsort természetesen táncház követte, ahol hajnalig táncolhattak a szórakozni vágyók.