60 éves a Buenos Aires-i Regös Néptáncegyüttes

„Comenzó en 1958 y hasta hoy en dia existe nuestro conjunto!”

/ Teszáry Miklós /
miklos.teszary képe
1958-ban kezdődött, és a mai napig él az együttesünk! – ezzel a szlogennel hívogatta egykori tagjait, barátait közös ünneplésre a Buenos Aires-i Regös Táncegyüttes. Az ünnepi műsort a Club Hungária épületében tartották, november 2-án.
Oleander csoportRegös NéptáncegyüttesRegös NéptáncegyüttesOleander csoport

A Regös Néptáncegyüttes Sáfrány Györgyi tanárnő vezetésével alakult meg 60 évvel ezelőtt, azzal a céllal, hogy a tánc nyelvén keresztül is segítsen a magyar identitás megőrzésében, erősítésében.

Jelenleg a Regös Táncegyüttesnek 18-20 aktív tagja van. A felnőtt csoport mellett működik a főként nyugdíjas korúakból álló, 2007-ben alakult Oleander csoport 20-22 fővel, közülük többen az 50-es, 60-as években a Regös tagjai voltak. A Regös utánpótlás csoportjaként jött létre a Tilinkó gyermekcsoport, amely 10-12 tagból áll.

A november 2-án megrendezett ünnepi eseményen valamennyi csoport fellépett, a gyermekektől a nyugdíjas korosztályig. A teljes est megszerkesztését, a műsor összeállítását, és egy kivételével valamennyi koreográfia elkészítését, és betanítását a két Buenos Aires-i KCSP ösztöndíjas végezte. A Regös Táncegyüttes számára két új koreográfiát készítettünk a félév folyamán tanult két táncanyagból: a fiatalok mérai és bagi táncokat mutattak be. Az Oleander tánccsoport somogyi kanásztánccal, és ugrós táncokkal lépett a színpadra. A Tilinkó mátyusföldi polgári táncokkal mutatkozott be.

Nagyon szép lezárása volt ez a  táncegyüttes csoportjaiban végzett munkának, hiszen minden csoport megmutathatta a nagyközönség számára is, hogy mit sajátított el a félév folyamán.