25 éves az Uppsalai Magyar-Svéd Egyesület

/ Szalóki Petra /
szaloki.petra képe
November 23-én délután lázas készülődés kezdődött Uppsalában, a Sävja Kulturcentrum dísztermében. Kicsik és nagyok együtt készítették elő a helyszínt az Uppsalai Magyar-Svéd Egyesület 25 éves jubileumi ünnepségére.
A vendégseregSzületésnapi tortaTombolaMoldvai tánctanulás

Az este a Family Singers Énekegyüttes fellépésével kezdődött. Különleges produkciónak lehettünk tanúi, hiszen az együttest egyetlen tehetséges család tagjai alkotják, két szülő hat gyermekkel. A műsort követően a résztvevők magyar és svéd vonatkozású kérdésekből összeállított kvízt tölthettek ki, amelyből megtudhattuk többek között, hogy az Újházy tyúkhúsleves bizony nem tyúkból, hanem kakasból készül.

Az izgalmas kérdések megfejtése után Csonka Dániel, elsőbeosztott köszöntötte a negyedévszázados egyesületet a Stockholmi Magyar Nagykövetség nevében, majd Feldőtő Emese, a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének alelnöke tolmácsolta a maga és Bihari Szabolcs elnök úr jókívánságait.

A finom vacsora aláfestéseként a kellemes zene mellett vetítéssel is készültek a szervezők a résztvevők nagy örömére, hiszen az egyesület 25 évének programjain készült képek, videók megtekintése során láthattuk, hogy a képeken mosolygó fiatal felnőttek azok, akik most az egyesületet nagy odaadással vezetik és a totyogó csöppségekből is komoly fiatalemberek, kész hölgyek lettek az évek alatt.

A vacsorát követően moldvai táncokat tanítottam az érdeklődőknek. Kicsik és nagyok is lelkesen csatlakoztak a tánchoz, így nagy öröm volt számomra, hogy Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasként valamivel én is hozzájárulhattam e nevezetes évforduló méltó megünnepléséhez. Miután kipirulva ugyan, de annál nagyobb mosollyal az arcán mindenki újra megtalálta a helyét a vacsoraasztalnál, megérkezett a hatalmas és nagyon finom születésnapi torta is, amelyen helyet kapott mind a svéd, mind pedig a magyar zászló.

A torta elfogyasztását követően az egyesületbe járó gyermekek körbejárva tombolajegyeket árusítottak, amelyekkel sok-sok magyaros finomságot – szalámit, pirospaprikát, mézet, száraztészta-féléket, borokat, édességeket – nyerhettek a résztvevők.

Köszönjük Ingela Pronchev elnök asszonynak, dr. Herceghné Juhász Edit, alelnök asszonynak és az egyesület vezetőségi tagjainak, segítőinek, hogy megszervezték ezt a 25 éves jubileumhoz igazán méltó ünnepséget és hogy szabadidejüket, pihenésüket feláldozva rendszeresen programokat szerveznek az Uppsalában élő magyaroknak, amely nagyban segíti őket anyanyelvük megtartásában. Legyen a következő 25 év is legalább ennyire sikeres, mint az eddigiek, amelyhez a szervezőknek sok-sok erőt, lelkesedést, kitartást és új tagot kívánunk!