88 éves lett az Uruguayi Magyar Otthon

/ Husztik Eszter /
husztik.eszter képe
Néptánc műsorral egybekötött ebéddel ünnepelte a montevideói közösség megalapulásának 88. évfordulóját
Hóvirág néptánccsoport a fellépés előttSzivárvány néptánccsoport fellépés közbenAz ebédet jégkrém osztás követte a gyerekek nagy öröméreSzombati előkészületek - paprika töltés

1936- ban alapították a jelenlegi Uruguayi Magyar Otthont, amely Montevideoban található és szeretettel várja foglalkozásaira és programjaira a magyar leszármazottakat egész Uruguayból. Korábban a fővárosban öt különböző magyar otthon létezett vallási hovatartozás szerint, azonban ebben az évben ezek összevonásra kerültek. Ez az intézkedés lehetővé tette, hogy az Otthon tárt kapukkal várja a magyar diaszpóra tagjait vallási hovatartozás nélkül.

Az otthonban jelenleg korosztályokra lebontott jól megszervezett táncoktatás folyik. A tanárok vállalkozó szellemű uruguayi fiatalok, akik a szabadidejükben magyar néptáncot tanulnak, és ezt tovább adják a kisebbeknek, mint kulturális örökséget. Ugyanis a közösség összetartó eleme a magyar népzene és néptánc. A Tündérkert néptáncegyüttes jelenleg öt csoportot tart számon, amelyekben az idősek, fiatalok lelkesen vesznek részt.

A vasárnapi eseményt, ahogyan minden alkalommal ezúttal is a szombati közös előkészület előzött meg, ahol 200 emberre töltöttünk paprikát Guszti Szenek vezetése alatt. Ezalatt a dobostorták sütése is folyamatban volt.

A vasárnapi program Fernando Antelo Noll, a közösség jelenlegi vezetőjének köszöntőjével indult meg. A tánccsoportok korosztály szerint adtak elő egy-egy különböző régióból származó táncot, amelyet már egy hónapja gyakoroltak a heti táncpróbák alkalmával.

A néptáncegyüttes idei régiójának Somogy megyét választotta, így a táncok is onnan származnak. A gyermek korosztály mindhárom csoportja csillogtatta tudását, a legkisebbek Tulipán és Hóvirág népi játékokat adtak elő, a 12-14 éves Pipacs csoport moldvai tánccal örvendeztették meg a közösséget. A fiatal felnőtt Szivárvány néptánccsoport Felcsíki és Szatmári, a felnőtt Tündérkert néptánccsoport Mezőségi és Szilágysági táncokat mutatott be. 

Ezután következett az ebéd, amely töltött paprika volt krumplival, mellé kőrözött kenyérrel. Mikor az asztalokról minden elfogyott, következett a desszert, amely a szombati áldozatos munkáknak köszönhetően fantasztikusan sikerült és egy igazi magyar ízt hagyott a résztvevők szájában. 

A program alatt a gyerekek külön részen foglaltak helyet, ahol lehetőségük nyílt arra, hogy az idősebb generációk műsorát is végig nézzék. Utána játék következett a kisebbeknek, a nagyobbak pedig kávéval, jó hangulatú beszélgetéssel zárták a délutánt.