Események minden korosztálynak

/ Nagy Viktória Flóra /
nagy.viktoria.flora képe
A perthi magyar közösség tagjai – legyenek 1 hónaposak vagy 100 évesek – biztos, hogy megtalálják a számukra megfelelő programot.
Tánc az ovibanKözös sütésNebulókÖrökzöldek ebédje

Kezdjük az óvodás korosztállyal.

Szerdánként magyar ovi várja a kicsiket és szüleiket a Magyar Házban. Amire lehetőség nyílik: egy kis kézműveskedés, egy kis éneklés, egy kis sütés-főzés, de, ami a legfontosabb: egy befogadó, jó hangulatú magyar közösség.

Mondhatni ars poeticámnak tekintem azt a gondolatot, hogy már egészen kicsi kortól érdemes megismertetni a gyerekeket népi kultúránk néhány szeletével: szokásokkal, tánccal, zenével, téve mindezt játékos formában. Ennek szellemében a szerdai ovi programpontja lett az általam tartott játékos néptánc foglalkozás. Jó érzés a következő történetet hallani az egyik anyukától: a kislány elalvás előtt elkezdett énekelni valamit. Anyukájának ismerősen hangzott, de eltelt egy kis idő, mire beugrott: az előző szerdai oviban énekeltük közösen. Meglepődve tapasztalta viszont, hogy a 4 éves csöppség versszakokon át ismételgette a dalt, pontos szöveggel, behelyettesítve apu, anyu, tesó nevét a megfelelő helyre. Későre járt már, így a gyereket finoman le kellett állítani, azt viszont leszögezték, holnap a táncos, kékfestő szoknyát kell felvenni, mert megyünk táncolni Viki nénivel.

Magyar iskola

A Nebuló Magyar Iskola kéthetente szombaton nyitja meg kapuit a 3 és 14 év közötti korosztály előtt.

Párhuzamosan három teremben zajlanak a foglalkozások, melyeket képzett magyar pedagógusok vezetnek. A legkisebbek megismerkednek az őket körülvevő világgal, rajzoláson, dalokon, mondókákon, mozgáson keresztül. Játszva tanulnak és ez által beszéd-és mozgáskészségük is fejlődik. Az iskolások magyar irodalmat és nyelvtant tanulnak, szintén játékos és interaktív formában. Mindehhez folyamatos segítséget nyújtanak a Balassi Intézet külhoni magyar gyerekeknek szóló kiadványai, a Balassi Füzetek.

A nebulók életébe én is bekapcsolódtam: a téli szünet után induló második félévben az óvodás csoporttal fogok foglalkozni.

A felnőttek szombat délelőttönként tanulhatnak magyar nyelvet a Magyar Házban. A teljesen kezdőktől a haladókig (akikkel személyem foglalkozik), ki-ki megtalálja a számára legmegfelelőbb szintet.

Keszkenő Néptánccsoport

Ne feledkezzünk meg a felnőttek egyik legfontosabb közösségéről sem. A Keszkenő Néptánccsoportnak nagy múltja van. 1967 óta generációk cserélődtek ki, de a közös cél változatlan: egy baráti közösséget kovácsolni, melynek eszköze a néptánc és népzene. A Hot Paprika népzenei együttes kiválóan kiegészíti a Keszkenőt.

A táncegyüttes munkájából én is kiveszem a részem, és igyekszem minél többet hozzáadni a közös célokhoz.

Örökzöldek

Az idősebb korosztály sem unatkozik Perthben: az Örökzöld magyarok minden hónap utolsó vasárnapján közös kirándulást szerveznek a környező vidékekre. A téli hónapokban ezt egy közösen eltöltött ebéddel helyettesítik. Ezen kívül rendszeres programjuk a filmdélután, ahol régi magyar filmeket néznek közösen, egy jó hangulatban eltöltött ebéd után. Óriási dicséretnek tekintem, hogy a főztöm már több ízben elnyerte tetszésüket.

Ezzel a vázlatos felsorolással az volt a célom, hogy egy kis keresztmetszetet nyújtsak a perthi magyarok rendszeres programjairól. Ezek természetesen kiegészülnek a rendhagyó alkalmakkal, mint például a disznótoros vacsora, melyre augusztus 6-án kerül sor -  és melynek előkészületeiben (így a kolbász – és hurkatöltés) én is aktív szerepet vállalok.

Folytatása következik.