Eseménydús december Zürichben

Mikulás, koncert, fotókiállítás, táncház, évadzáró táncház és karácsonyi ünnepség

/ Heil Kristóf Mihály /
heil.kristof.mihaly képe
Számos „magyar rendezvény” volt 2017. decemberében is Zürichben a Zürichi Magyarház Alapítvány és a Zürichi Magyar Egyesület szervezésében. A helyi magyar közösség aktivitásának és összetartásának újabb példáit tapasztalhatták meg a résztvevők.
Role koncert Zürichben

Szerencsésnek érezhették magukat a zürichi magyar gyerek, mert őket a Mikulás már december 2-án, szombaton meglátogatta és ajándékokkal halmozta el. A zürichi cserkész őrsöknek köszönhetően egész napos program várta kicsiket és nagyokat. Miközben a zürichi magyar plébánia padlásán sorban fogadta a Mikulás a gyerkőcöket, addig a várakozók sem unatkoztak. A cserkészek barkácsolással, játéksarokkal, mesefilm-vetítéssel és számos finomsággal lepték meg az izgatott gyerekhadat. A gyerekhad kifejezés ebben az esetben nem túlzás, mivel körülbelül százhúsz csomagnak akadt gazdája, hatalmas örömet szerezve ezzel az ifjúságnak.

A gyerekprogramokat követően a nagyobbak felhúzták a fényesre suvickolt bakancsokat és megmászták a Züriberget, Zürich hegyét, hogy ott egy meghitt közös ádventi gyertyagyújtással kezdhessék meg a várakozás időszakát.

Természetesen december 6-án sem maradhatott program nélkül a zürichi ifjúság. A zürichi magyar Ifjúsági Klub szervezésében játékest volt, ahol a megjelentek különböző társasjátékokban próbálhatták ki magukat.

December 10-én nagyszabású rendezvényeket tartottak a Zürichi Magyar Egyesület jóvoltából. A vasárnapi mise után az Egyesület és az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány szervezésében kiállítással összekötött adventi koncert várta a kulturális élményekre vágyókat Zürichben. A jótékonysági rendezvény célja karácsonyi gyűjtés volt az erdélyi gyerekek számára. A kiállítás: Bálint Zsigmond marosvásárhelyi fotóművész Ember-közelben című tárlata volt, amit maga a művész nyitott meg. A megnyitót követően az Erdélyben nagy népszerűségnek örvendő csíkszeredai Role együttes adventi koncertje kezdődött. A magával ragadó előadás alatt teljesen átszellemült közönség vastapssal díjazta a magyar népi hagyományokat és kultúrát ápoló zenészeket.

December 14-én, csütörtökön a Svájci Magyar Néptánc Egyesület évadzáró táncházat szervezett a Turai bandával kooperálva. A fergeteges hangulatú estére az egész térségből érkeztek táncolni és énekelni vágyó magyarok.

December 17-én, a szentestét megelőző utolsó vasárnap rendezte meg a zürichi magyar cserkészcsapat és a Zürichi Magyar Iskola és Óvoda a már hagyományossá vált „Zürichi magyar karácsonyt”, ahol a kisiskolások műsorát követően remek lehetőség nyílt még egyszer az évben egy közös együttlétre.

Az adventi időszakában a zürichi magyarok minden szerdán – a Bruder Klaus katolikus templomban – közös gyertyagyújtással várták a szentestét, és Jézus Krisztus eljövetelét. 

 

Fotó: Heil Kristóf Mihály