„Erdélyi srácok” Göteborgban

Benkő Levente és Papp Annamária előadása, könyvbemutatója

/ Antal József /
antal.jozsef képe
Benkő Levente történész, szerkesztő, a Művelődés kulturális havilap munkatársa és Papp Annamária újságíró, szerkesztő, történész, a kolozsvári Szabadság című napilap rovatvezetője közreműködésével emlékeztek a göteborgi magyarok 1956 hőseire a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör szervezésében.
KözönségBenkő Levente előadás közbenBenkő Levente és Papp AnnamáriaDedikálás

2019. október 23-án, 19:00 órai kezdettel a göteborgi S:t Jacobs kyrka (Szent Jakab templom) gyülekezeti termében Benkő Levente és Papp Annamária történészek tartottak előadást, könyvbemutatót 1956 eseményeiről, ezzel az esttel emlékezve meg az 1956-os forradalom hőseiről. A történész házaspár ezúttal az „erdélyi srácok” szemszögéből mutatta be a forradalom eseményeit, ugyanis az anyaország határain túl is rezonáltak ’56 forrongó történéseire.

Elsőként Benkő Levente előadását hallhattuk arról, hogy az 1956-os magyar események hatása miként jelent meg a korabeli Románia, az erdélyi magyarság életében. A hallgatóság itta Benkő szavait, hiszen történelmünk a többség előtt ismeretlen területéről beszélt. Ezúttal térben kicsit eltávolodtunk a Corvin köztől, s temesvári, nagyváradi, kolozsvári földalatti diákmozgalmakról (pl. Erdélyi Magyar Ifjak Szövetsége – EMISZ, Székely Ifjak Társasága, Szabadságra Vágyó Ifjak Szervezete), a rettegett Duna-deltába hurcolt politikai elítéltekről hallhattunk érdekfeszítő történeteket. Az előadást a Tisztelet a hősöknek! 1956 erdélyi mártírjai című dokumentumfilm-sorozat egyik részének vetítése zárta. A film két politikai elítélt visszaemlékezéseit tárta elénk.

Az est harmadik, egyben záró eseménye Benkő Levente–Papp Annamária–Vig Emese: Erdélyi srácok című könyvének közönségtalálkozóval összekötött bemutatója volt. A kötet egyik szerzőjeként Papp Annamária beszélt az oral history eszközeivel élő könyvről. A kötet egyik célja, hogy felmutassák és népszerűsítsék „az 1956-os magyar forradalommal nyíltan együtt érző és emiatt bebörtönzött erdélyi egykori fiatalok, középiskolás diákok, munkások, egyetemi hallgatók” példáját a mai fiatalok körében, egyúttal pedig megmentsék az utókornak az egyre idősödő kortanúk emlékeit. „Másik célunk, hogy a könyv útján a magyarországi, sőt, Kárpát-medencei magyar olvasók is megtudják, mi történt Romániában 1956 őszén, majd a megtorlás során.”* A könyvet a helyszínen megvásárolhatták s a jelenlévő két szerzővel dedikáltathatták is az érdeklődők.

Tartalmas, méltó megemlékezésen vehettek részt a göteborgi magyarok, köszönjük vendégeinknek!

 

*[Az idézetek forrása: Benkő Levente–Papp Annamária–Vig Emese: Erdélyi srácok, Kolozsvár, Exit Kiadó, 2018, 7.]