ÚJ ÉPÜLETBE KÖLTÖZÖTT AZ ELSŐ MAGYAR REFORMÁTUS GYÜLEKEZET

/ Berec Judit /
berec.judit képe
2022. október 30-án, a Magyar Örökség Hónap utolsó vasárnapján, a reformáció emléknapjának előestéjén költözött új épületbe a torontói első magyar református templom. Az ünnepélyes istentisztelet keretében a régi keresztény iskolából átalakított Magyar Missziós Diaszpóra Központot is felavatták.
Novák KatalinNovák Katalin és Vass Salazar MáriaÚj Református templom Torontóban

Az ünnepség kezdetén Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke, Balog Zoltán, református püspök és Vass Zoltán, a torontói első magyar református gyülekezet lelkésze leleplezte le a templom előterében elhelyezett emléktáblát. Ezt követően Balog Zoltán a magyarországi református zsinat lelkészi vezetője hirdetett igét Pál apostol zsidókhoz írt leveléből és a 127. zsoltárból. Az egyházi vezető az ünnepi istentiszteleten arra a bátorságra hívta fel a hívek figyelmét, amely az újrakezdéshez szükséges.

Novák Katalin ünnepi beszédében a köldökzsinórhoz hasonlította a határon túl élő magyarok és az anyaország kapcsolatát, amely "lelki, szellemi és kulturális" értelemben fűzi a határon kívül élő magyarokat az anyaországhoz, ami akkor is megmarad, ha fizikai értelemben távol kerül egymástól a közösség és anyaország. Ez a fajta köldökzsinór táplál, életet ad és "végérvényesen összeköt bennünket, szétszakíthatatlan módon" - fogalmazott az államfő.

Novák Katalin azt is kihangsúlyozta, hogy a diaszpóraközösségek, valamint az anyaország közötti összetartozás feladatot is ró mindkét félre. Kifejtette, hogy az anyaország számára a feladatot a többi között az odafigyelés és felelősségviselés jelenti, amit az alaptörvény is kimond. Ugyanakkor a külföldön élő közösségekre is felelősséget ró az összetartozás - mutatott rá a köztársasági elnök.  A kanadai magyar közösség tagjainak felelősségi körébe sorolta, hogy megőrizzék magyarságukat, nyelvüket, amire példa a most megnyílt Magyar Diaszpóra Missziós Központ. Novák Katalin a külföldi magyarok feladataként említette azt is, hogy felelősséget érezzenek a kárpát-medencei magyarok iránt. Akik rászorulnak, akár Magyarországon belül, akár az elszakított országrészekben, várják a segítséget. Megjegyezte, hogy erre számtalan jó példa létezik, és kiemelte, hogy a kanadai magyarok az ukrajnai háború kitörését követően a kárpátaljai magyarok segítségére siettek.

 A torontói első magyar református gyülekezet 2019. januárjában költözött ki korábbi templomából, és most vehette birtokba az új templomot, amely egy épületben kapott helyet a diaszpóraközponttal. Az ünnepi istentisztelet során Vass Zoltán, a gyülekezet lelkésze képes beszámoló keretében osztotta meg tapasztalatait a missziós központ építéséről, amely a magyar kormány támogatásával valósulhatott meg.