Ady Endre és a Nyugat est a bécsi Pázmáneumban

Sudár Annamária és Heigl László műsora

/ Völner Eszter /
volner.eszter képe
A Pázmáneumban a 100 évvel ezelőtt elhunyt költőről és a Nyugat című folyóiratról emlékeztünk meg, a Magyar Kultúra Napja apropóján.
Sudár AnnamáriaA közönségHeigl László bőgősAdy és Babits

Ady Endre a Nyugat című korszakos folyóirat meghatározó tagja volt, annak indulásától, 1908-tól egészen 1919-ben bekövetkezett haláláig. A Kaláka Club és a Pázmáneum közös rendezvényén a meghívott előadóművész Sudár Annamária volt, aki nem először járt Bécsben, és teltházas közönség várta őt szeretettel.

Őt a Misztrál együttes bőgőse, Heigl László  kísérte el. A prózai részeket zenei betétek váltották, Heigl László izgalmas élő loop technikával egymaga egy egész zenekart helyettesített. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy valós időben hangmintákat rögzítsen, és kíséret gyanánt ezekre szólózzon. A dallamok, a szöveges részek után az ember figyelmét koncentrálták, az elhangzott szövegek feldolgozását segítették.

A prózai összeállításban a címadó mellett Babits, Kosztolányi, és más, Nyugat folyóiratban publikáló szerzők költeményei is megszólaltak. Ady irodalmi nagysága kétségbevonhatatlan, de nem könnyen emészthető műveket írt. Mégis a Pázmáneumban közel került emberileg is a hallgatókhoz a személye. Sudár Annamária olyan ihletetten közvetített, minden versnek és szerzőnek meg tudta jeleníteni a sajátos atmoszféráját. Lélegzetvisszafojtva hallgattuk Babits Mihály: Húsvét előtt című versét, megrendítő és felemelő perceket köszönhetünk a fellépő művészeknek, és nem utolsósorban a megidézett költőknek, akik szinte köztünk voltak. A többször visszatapsolt fellépők később csatlakoztak hozzánk a Pázmáneum rendezvényei utáni hagyományos vendéglátásra, ahol szendvicsek és forralt bor mellett megbeszélhettük a közösen átélt est élményeit.