„Emlékezzünk együtt – 1956”

Magyar kultúrnapok Szarajevóban

/ Váradi Tünde /
varadi.tunde2024 képe
Az 1956-os eseményekre való emlékezés nem csupán a történelem előtti tisztelgés, hanem alkalmat ad arra is, hogy értékeinket, hagyományainkat éltessük, és megerősítsük nemzeti identitásunkat is.
Rendezvényünk közönségeMuratovic Irma elnökasszony és a fellépők Zentáróla Veszprém-Bakony Táncegyüttesa Veszprém-Bakony Táncegyüttes

A HUM Magyar Polgárok Egyesületének szervezésében Szarajevóban is megemlékeztünk nemzeti ünnepünkről. A köszöntőt követően először Dognar Vojnity Otilija, történelem szakos tanárnő üdvözölte a résztvevőket, majd a vajdasági Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola tanulói léptek színpadra. Kopasz Dorina és Todorovity Katarina részletes történelmi beszámolót olvasott fel, amellyel felelevenítették az 1956-os eseményeket és Nagy Imre életét. Surányi Kata pedig Páskándi Géza Nem igaz című versét adta elő.

Programunk második részében az anyaországi Veszprém-Bakony Táncegyüttes néptáncosai egy lenyűgöző táncos összeállítással ajándékoztak meg bennünket, amely a nemzeti ünnepünket dolgozta fel. Az előadás annyira elragadó volt, hogy a közönség állva tapsolta meg. Büszkén mondhatjuk, hogy az este nem csupán méltó megemlékezésként szolgált, hanem a magyar kultúra és a szarajevói magyar diaszpóraközösség erejét is szépen bemutatta.

A műsort követően táncház kezdődött, ahol a közönség minden korosztálya lelkesen táncolt Kádár Ignác vezetésével. A hangulat felejthetetlen volt, és biztosak vagyunk benne, hogy a résztvevők sokáig emlékezni fognak erre az estére.

Szeretnénk köszönetet mondani minden fellépőnek, akik hozzájárultak a rendezvény sikeréhez. Hálásak vagyunk támogatóinknak is, hogy lehetővé tették, hogy ez a különleges esemény létrejöhessen, kiemelten a Bethlen Gábor Alapnak és Magyarország Szarajevói Nagykövetségének.