Első ösztöndíjasként a misionesi magyaroknál

Az Osztrák-Magyar Monarchiából Misionesbe

/ Bálint Ildikó Enikő /
balint.ildiko.eniko képe
Hogyan kerültek magyarok Argentina szubtrópusi éghajlatú tartományába, Misionesbe?
Nagy szeretettel fogadtak a misionesi magyarokDaniel Vancsik országgyűlési képviselőnélElkezdődtek a vidám hangulatú nyelvórákAz elkészült nemezvirágokkal

A XIX. század második felében több millió magyar hagyta el a Monarchia területét. Sokan hajóra szállva Dél-Amerikában keresték a boldogulásukat. Két irányból érkeztek a magyar telepesek Misiones tartomány területére, egyrészt Buenos Aires, másrészt Brazília kikötői felől. A XX. század elején földet, és letelepedési lehetőséget kaptak itt, ebben a Paraguay, és Brazília közé ékelődő tartományban.

Az őserdei vadonból hozták létre otthonaikat, gazdaságukat a Paraná folyó mentén Corpus Christi településen, mely akkoriban a tartomány székhelyévé is vált. Hogyan kerültek egy helyre a magyarok? Egyrészt mind Brazíliában, mind pedig Argentína kikötőiben az ideérkező külföldi állampolgárokat nyilvántartásba vették, és minden adatot feltüntettek róluk. Így az azonos nyelvet beszélőket igyekeztek egy helyre telepíteni. Másrészt hallomás útján keresték egymást az egy nyelvet beszélők. Eleinte homogén magyar közösségként élték a mindennapjaikat, az évek során a gyermekek iskolába kerülésével, vegyes házasságok révén lassan elveszítették nyelvtudásukat, és élő kapcsolatukat is az anyaországgal.

A Misionesi magyar közösség újjászerveződése 2016-ban indult meg Zsonda Márk kutatásai, és közösségszervező tevékenysége révén. Zsonda Márk etnográfus, jelenleg Magyar Közösségi Diplomata Argentinában, 2017-ben végig járta a tartomány magyarlakta településeit, interjúkat készített a családokkal, és így formálódott lépésről-lépésre a Misionesben élő magyar leszármazottak közössége. A meglátogatott családok nagy lelkesedéssel, örömmel fogadták az érdeklődő kutatót, hogy együtt vegyék fel az anyaországgal megszakadt kapcsolat fonalát, származási helyük felkutatása révén, nyomon követve útjukat hazájukból a jelenlegi közösségükhöz. Ezt a munkát szeretném én is ösztöndíjasként folytatni.

A Misionesi magyar közösség a helyi kulturális életben 2017 októberében lépett először színre a Fiesta Provincial de Colectividades Las Raíces ünnepségsorozaton, mely Jardín América településen kerül megrendezésre évről évre. Az ünnepség helyszíne egy hatalmas rendezvényközpont, melyben minden közösségnek van egy kis részlege, így minden nemzetiség megmutathatja hagyományait, konyháját és kulturális sajátosságait. Megjelennek itt többek között a Misionesben élő magyarok, olaszok, ukránok, németek, lengyelek sőt japánok is. A magyar közösség, megalakulása óta, a tartomány más településein is szerepel, így Oberá településen az itt letelepedett különböző nemzetiségek felvonulásán, illetve Corpus Christiben, együtt ünnepelve Szent István államalapítónk napját. A közösségnek van egy kis néptánccsoportja is, a Magyar Csillag néptánccsoport, mely a helyi rendezvények programját színesíti.

Idén pályázott a közösség először ösztöndíjas fogadására, a magyar nyelvoktatást, és a hagyományok megismerését helyezve a középpontba. Nagy szeretettel, és lelkesedéssel fogadtak az egyesület alapító tagjai Posadas repterén a februári kánikulában. Már az érkezésem napján fogadott bennünket Daniel Vancsik, az újonnan kinevezett helyi országgyűlési képviselő, aki maga is rendelkezik magyar felmenőkkel. A találkozón a Misonesi magyar leszármazottak közösségének vezetői Yolanda Zalazar, Mabel Fleitas, Claudia Tóth, Micaela Araujo és Alexander Kulchar vettek részt, melyen egyrészt a jövőbeli terveik megvalósításához kérték a képviselő úr támogatását, illetve bemutattak engem, mint a Misiones tartományba érkező Kőrösi Csoma Sándor program első ösztöndíjasát. A közösség lelkesedése, a szeretetteljes fogadtatás magával ragadó, és már bele is vetettük magunkat a nyelvtanulás, a népi kézművesség, és a hagyományos magyar ételek főzésének rejtelmeibe.