Első magyar „örömtáncház” Corkban

/ Dr. Csobánka Zsuzsa Emese /
csobanka.zsuzsa.emese képe
A corki magyar közösség életében először rendezték meg a magyar táncházat a Cork-i Magyar Iskola és Óvoda szervezésében 2018. október 6-án, szombaton. A táncokat betanító Csobánka Petra maga is külföldön élő magyar, a lisszaboni magyar táncházak vezető táncosa.
KékfestőAprók bálja, gyerektáncházCsobánka Petra táncot tanítFelnőtt táncház

Az iskolának tavaly helyszínt biztosító templomban rendezték meg a programot. A tágas, világos terem szélén a büféasztalon mindenféle finomsággal kedveskedtek egymásnak a vendégek. Volt házi pogácsa, franciasaláta, mákos sütemény, répacsíkok a zöldségek kedvelőinek és igazi autentikus táncházi zsírosdeszka is.

A táncház az aprók báljával, vagyis a gyerektáncházzal indult, ahol két részben alaplépésekkel, ritmusgyakorlatokkal és népi játékokkal ismerkedhettek meg a gyerekek. Az iskola „varázsdobozából” előkerültek a kékfestő szoknyák, a kislányok boldogan bújtak bele, hogy aztán átszellemülve pörögjenek benne bő egy órán át. Volt, aki eleinte félénkebb volt, de végül sikongatva, kacagva táncolt minden gyerek. A szülők is beálltak, nagyokat nevettek az ugrálósabb táncok alatt, mondván, felér egy fitneszórával. 

A felnőtteket így nem volt nehéz táncba vinni, mindenki várta a szünet után a folytatást, ahol a moldvai táncok egyszerűbb lépéseitől a bonyolultabbakig mindenre sor került. Csobánka Petra a közösséghez mérten alakított a programon, és a végén még egy ráadás tánc is volt. 

Kipirult arcok, csillogó szemek, rengeteg mosoly. A legnagyobb öröm, hogy nem csupán szorosan az iskola közösségéhez tartozó corki magyarok jöttek el, sokan érezték fontosnak ezt a szombat délutánt. Corkiak, middletoniak, carrigaline-iek, dubliniak, szülők, ismerősök, barátok, idegenek, fiatalok és idősebbek, akik számára ugyanaz az érték fogalmazódott meg: az együtt töltött minőségi idő öröme nem múlhat a távolságon.