Első magyar hónap Ontario tartományban

/ Kapusi Orsolya /
kapusi.orsolya képe
2022. októberi hónap kifejezetten fontos volt az Ontario tartományban élő magyaroknak, ugyanis idén rendezték meg először a Hungarian Heritage Month-t, azaz a Magyar Örökség Hónapot. Októberben minden hétvégén változatos program várta az érdeklődőket a Magyar Házban.
Koszorúzás Megemlékezés

A rendezvény megnyitón részt vett dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, több helyi politikus és konzul. A nap színvonalát erősítette a Kodály Együttes színes műsora és a gyerekek számára kitalált vetélkedők, amelynek része volt egy Rubik kocka kirakó verseny is. A résztvevők magyaros ételeket fogyaszthattak, mint például töltött káposzta, kürtöskalács, lángos vagy palacsinta. A helyi kézműves vállalkozók is részt vettek a rendezvényen és egy kirakodó vásárral örvendeztették meg magyar társaikat.

Október 15-én a Magyar Házban járt a 4S Street zenekar, akik egy fantasztikus koncerttel örvendeztették meg a hallgatóságot. Az eseményen a helyi magyar szervezet önkéntesei biztosították a finomabbnál, finomabb ennivalókat. Október 23-a talán még fontosabb a diaszpórában élők számára, mint az otthoniaknak. Nagyon sokan 1956-ban hagyták el Magyarországot és kezdtek új életet a világ különböző pontjain. A rendezvény egy megemlékezéssel és koszorúzással kezdődött a Budapest Parkban. A Magyar Ház elnöke, alelnöke és néhány vezetőségi tagja is képviseltette magát a megemlékezésen. Magyarországról érkezett dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki részt vett a koszorúzáson, majd a megemlékezésen és este a Niagara vízesés kivilágításán. A vízesés egy órán keresztül piros, fehér, zöld színben pompázott. Színvonalas műsor várta az érdeklődőket az esti programon.

Az Összetartozás Együttes és a Rozmaring Néptáncegyüttes műsora mellett Hevesi Tamás is megörvendeztette a közönséget egy- két szóviccel és néhány remek dallal.

Az október nagyon pörgős és izgalmas hónap volt az itteni magyarok számára. A hónap végét Novák Katalin köztársasági elnökasszony beszéde zárta.