Elindult a jelentkezés a Hamburgi Magyar Iskola 2024/2025-ös tanévére

A HMI sikere és a közösség összetartó ereje

/ Dosztán Kornélia /
dosztan.kornelia képe
A Hamburgi Magyar Iskola (HMI) töretlenül fejlődik 2024. január óta, sikeressége a közösség összetartó erejében és elkötelezettségében rejlik. Többen is visszatértek a régi Hamburgi Magyar Iskola családjai közül és új családok is szép számban érkeznek.
KCSP magyar óra a HMI-benHamburgi Magyar Iskola

Figyelembe véve nemcsak a hamburgi, de a környező tartományok szüneteit is, megalkottuk a következő tanév szombati iskolájának az időpontjait, amit sikeresen ki is hirdettünk és ennek megfelelően el is indítottuk a jelentkezést a következő tanévre. 

A Hamburgi Magyar Iskola Facebook oldalán minden hasznos információ fent van időpontokról, jelentkezési lapról, menetrendről. A jelentkezési lap megtalálható a rögzített bejegyzések között is: https://www.facebook.com/profile.php?id=61559161811300

A Hamburgi Magyar Iskola célja a hamburgi és a Hamburg környékén élő családok összetartása, az itt születő és felnövő gyerekek magyar nyelvű oktatása, a kultúra átadása, magyar identitásuk megőrzése. Az egyesület és az iskola vezetősége fontosnak tartja egy olyan iskola fenntartását, amely minden gyermeket tárt karokkal vár és működése a teljes transzparencián alapul, mely bizalmat épít a közösségben és a hosszútávú fenntarthatóság alapjául is szolgál.

Szeptembertől további cél néhány régi és új, fakultatív tantárgy bevezetése, mint például a hitoktatás, a népzene és a néptánc.

Jelenleg tanárok és pedagógusok jelentkezését is várja az iskola, hogy a programokat a lelkes szülőktől és önkéntesektől szakemberek vehessék át.

Közép- és hosszútávú cél a magyar, mint második érettségi idegen nyelv elfogadtatása a Szabad és Hansa város Hamburg tartományban, így a magyar gyermekek a saját anyanyelvükből is érettségit tehetnének és a nyelv megőrzéséért tett erőfeszítéseiket az érettségiben ismerné el a német tartomány. 

A szülői közösségnek és visszatérő egyesületi tagok kitartásának hála az iskola visszatért a régi gyökerekhez, a korábbi értékrendeknek megfelelően ismét iskolaépületben, Hamburg központjában zajlik az oktatás modern iskolatermekkel. Kihívás volt Hamburgban iskolaépületet bérelni, olyan iskolavezetést találni, aki támogatja ezt az ügyet. De sikerült olyan helyszínt találni, ami egyszerre felel meg mind a szülőknek, tanároknak és vezetőknek. Együttes erővel ezt is sikerült elérni. Így már 2024. június 1-jétől a 2023/24-es tanév utolsó hónapjától a Charlotte-Paulsen-Gymnasiumban folyik az oktatás.

Miközben készülünk a mostani tanév végére, már gőzerővel folyik a szeptemberben kezdődő 2024/25-ös tanév előkészítése.

Várunk minden családot szeptembertől (is) a HMI-ben!