Az élet üres lenne Advent nélkül

/ Leichtenstern Katrin Ilona /
leichtenstern.katrin.ilona2023 képe
Advent első szombatján a hagyományoknak megfelelően sor került az első ünnepélyes adventi gyertyagyújtásra a Pázmáneumban.

 

„Az Advent a remény életben tartására hívja fel a figyelmet. Az élet üres lenne Advent nélkül. Várunk valakire, Aki ajándékba adja magát nekünk.” (Szent II. János Pál pápa)

A Collegium Pázmáneum kápolnájában a 17 órától kezdődő szentmisében kértük a kegyelmet, hogy Jézus, akire várakozunk, Karácsony ünnepén megszülethessen szívünkben. A szentmisét Varga János, a Collegium Pázmáneum rektora mutatta be, aki az adventi koszorúkat is megáldotta. A szentmise után sor került a Pázmáneum dísztermében a Kaláka-Club által meghívott Misztrál Együttes előadásra.

A Liszt Ferenc- és Magyar Örökség-díjas Misztrál Együttes 1997-ben alakult. A verseket dallammal megtöltő formáció sajátos „Misztrál-hangzást” hordoz, melyet a koncertek mellett számos lemezen is hallhat a közönség. Az együttes tagjai tudatosan vállalják a legkülönbözőbb versek által meghívott zenei megvalósítások sokszínűségét.

Ebből a sokszínű, többszáz dalból álló repertoárból állítják össze tematikus műsoraikat, rendhagyó irodalomóráikat a lírikusabb hangvételtől kezdve egészen a nagyszínpados hangzásig bezárólag. Országjáró koncertjeik sokasága mellett számos alkalommal jártak külföldön is – Erdélytől az Egyesült Államokig.

Dalaik önálló minőséget, sajátos „Misztrál-hangzást” hordoznak. Ennek jegyében zajlott az együttes adventi, családi koncertje is, mely a karácsonyi készületre, a karácsonyvárásra koncentrált. Hiszen az ’Advent’ maga is ezt jelenti: eljövetel, az Úr eljövetele. Az áhítattal teli, verses-zenés összeállítású koncert erre az élményre, a várakozásra kívánt fókuszálni.

A koncertet egy gyertyafényes – Karácsonyra készülő – vacsora követte, kiegészítve finom, édes süteményekkel, forralt borral és kellemes beszélgetésekkel.