Élet az argentinai magyar református egyházban

/ Wack Krisztina Mária /
wack.krisztina.maria2024 képe
Hogyan lehet Magyarországról egy tengerentúli magyar hitbeli közösséget vezetni? Nt. Écsi Gyöngyi lelkésznő immár 14 éve elhivatottan támogatja a Buenos Aires-i magyar református egyházközség lelki életét online Istentiszteletekkel, illetve évente egyszer személyesen is ellátogat egy hónapra Argentinába. Ilyenkor felpezsdül az élet a közösségben, megtelik a templom és új erőt ad a híveknek.
Nt. Écsi Gyöngyi lelkésznő istentiszteletet tart Biblia óra az egyház belső udvaránÚrvacsora húsvét alkalmábólIrodalmi délután a buenos airesi református egyházban

Nt. Écsi Gyöngyi lelkésznő, az Argentínai Magyar Református Egyház meghívására, immár 14 éve szolgál a buenos airesi magyar közösségnek, ahol évente egy hónapot tölt, hogy lelki gondozással és hitbeli vezetésekkel segítse a helyi híveket. Látogatása során ilyenkor minden vasárnap Istentiszteletet tart, csütörtökönként pedig Biblia órákat vezet, emellett egyéni lelki gondozásra is szokott lehetőséget biztosítani.

Nt. Écsi Gyöngyi közösség iránti elkötelezettsége és szeretete különösen nagy örömet okoz a helyi híveknek, és a templom minden alkalommal megtelik az ő jelenlétében. A közösség lelki életének erősítésére havonta egyszer online Istentiszteletet is tart Magyarországról, amit szintén nagy lelkesedéssel fogadnak a hívek. A zoomos istentiszteletekre belföldről is többen bekapcsolódnak: Córdobából, Barilochéból, Chacoból, Misionesből, sőt még külföldről is: Ausztriából, Mexikóból, Kanadából, az Egyesült Államokból és Magyarországról.

A közösségi élet gazdagítása érdekében született meg az irodalmi délután ötlete is, melynek keretében a „Isten és az Ember” címmel irodalmi eseményt szerveztek. A Biblia órán elhangzott versek inspirálták Benedekné Micsinay Marika főgondnokot  és Meleg Piroskát, hogy meghirdessék ezt a különleges alkalmat. Az eseményen 20 előadó vett részt, akik gyönyörű költeményekkel járultak hozzá az irodalmi délután sikeréhez. Nemzetközi jellegét mutatja, hogy Ausztriából és az USA-ból is érkeztek versfelvételek.

Az irodalmi délután csúcspontja a közös éneklés volt, ahol a Kaláka feldolgozásával hangzott el Az ég Zsoltára c. dal, majd a magyarok főimádságát, a Himnuszt énekeltük el közösen. Ez a meghitt pillanat különösen felemelő volt, hiszen újra felpezsdült az élet az egyházban.

Nt. Écsi Gyöngyi látogatásai és a közösségi események nemcsak lelki feltöltődést biztosítanak, hanem erősítik a közösség összetartozását és élettel töltik meg a templomot. A hívek már alig várják a következő alkalmat, hogy újra együtt ünnepelhessenek és építhessék közös hitüket és közösségi életüket.