Egyetemi kerekasztal beszélgetés '56-ról

/ Balog Katalin /
balog.katalin képe
1956 októbere nem csak a magyarság történetébe bevésődött évszám, de a világtörténelem számára is jelentős. Mutatja ezt az is, hogy nem csak a magyarokat képes megmozgatni a téma.

November végén a University of South Wales egyik cardiffi épületében került sor egy angol nyelvű kerekasztal beszélgetésere. A beszélgetés központi témája a Richard Pekar által írt The Last Train to Budapest c. életrajzi regény filmes változata és a filmkészítők másik, 1956-hoz kapcsolódó, interjúkra épülő dokumentumfilmje volt, melyet feliratozva vetítettek le. Az egyetem részéről jelen voltak szakértők a filmművészet, a közösségfejlesztés és a történelem területéről. Az esemény moderátora dr. Minier Márta egyetemi oktató volt.

  

A rendezvényt két tradicionális magyar dal keretezte Sillo Elizabet és Dorothy Singh, a Kodaly Society of Wales képviselője közreműködésében. A dokumentumfilm és a regényadaptációs rövidfilm megtekintése után lehetőség nyílt a beszélgetésre, történelmi, filmelméleti és érzelmi szinten is. A közönség tagjai is tehettek fel kérdéseket a szakértőknek és a filmkészítőnek. Volt, aminek megértésében a történelmi vetület vizsgálata és megismerése segített jobban és voltak olyan kulturális elemek, melyre a közönség magyar tagjainak hozzászólásai világítottak rá jobban.

A rendezvény hivatalos lezárása után még sokáig maradtak a résztvevők további kötetlen beszélgetésre és eszmecserére, ebből is látszott, hogy az egyetemi, tudományos szintű események is vonzóak az itt élő magyarság részére.