Edmontonban is köszöntötték az édesanyákat

/ Mészáros Attila /
meszaros.attila képe
Az Edmontoni Magyar Kultúrkör szervezésében anyák napját ünnepeltünk a Magyar Házban.
BeszédCsárdás Tánccsoport gyermekeiParti Margit szavalata

Milyen csodálatos dolog, hogy amikor a természet megújul, s az év legszebb hónapja van, az első vasárnapon mindenhol egy valakit köszöntenek a gyermekek: az Édesanyákat. Nem tudjuk szavakba foglalni, hogy mit jelent nekünk, gyerekeknek az édesanya. Petőfi Sándor így ír róla:

„S anyánkat, Pistikám, azt az édes jó anyát, ó Pistikám, szeresd, tiszteld, imádd! Mi ő nekünk? Azt el nem mondhatom, mert nincs rá szó, nincs rá fogalom.”

Az Edmontoni Magyar Kultúrkör május első vasárnapján a Magyar Házba hívta köszönteni az édesanyákat. Jöttek is az anyukák, nagymamák, keresztmamák és hamarosan gyerekzsivaj töltötte meg a nagytermet.

Szenthe Sándor az Edmontoni Magyar Kultúrkör elnöke köszöntötte az édesanyákat, majd átadta a szót Mészáros Attila edmontoni Kőrösi Csoma Program ösztöndíjasnak. A köszöntő szavalat után a Csárdás Táncegyüttes gyermek táncosai adták elő somogyi koreográfiájukat. A tánc után picit szusszantak a gyerekek és Parti Margit szavalata kápráztatta el a közönséget. Majd ismét a gyerekek következtek, ezúttal játékokat és táncokat mutattak be Kalocsa vidékéről a meghatódott anyukáknak.

A műsor után a gyerekek rózsával köszöntötték édesanyjukat, nagymamájukat és az Edmontoni Magyar Kultúrkör süteménnyel és kávéval vendégelte meg őket.

Ez a nap a gyermek és az édesanya sajátja. Anyák napja csak egyszer van egy évben. De ne feledjük! Oly sokat köszönhetünk édesanyánknak, hogy az év minden napja is kevés hálánk lerovására.

 

Édesanyám!

Hálás szívvel állok eléd e szép napon.

Hogy jóságodat megköszönjem ez a legszebb alkalom.

Az esztendő legszebb napján legyen áldott jó szíved!

Anyák napján hálás szívvel mond köszöntőt gyermeked.

A jó anyákról énekelnek ma mindenütt a bordalok.

Boldog vagyok, hogy e szép napon én is felszólalhatok.

Édesanyám! Úgy szeretlek, mint virág a harmatot.

Köszönöm a sorsnak, hogy nekem ilyen édesanyát adott!

Édesanyám, hozzon e nap mindig sok örömet néked,

hosszú életet kíván a te hálás gyermeked!

 

A fotókat készítette: Szenthe Anna