Dublini március 15.

/ Szanyi Km Gábor /
szanyi.km.gabor képe
Rendhagyó módon tartotta meg március 15-i megemlékezését a Corvinus Oktatási Központ.

2020. tavaszán nem a forradalmak söpörtek végig Európa utcáin, „csak” egy vírus, a COVID-19, amely alaposan keresztülhúzta sokak számításait.  

Az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeire való megemlékezést Magyarország dublini nagykövetsége már előkészítette, és a hírlevél is kiment még február végén 2020. március 12-i dátummal – ami az ünnepség napja lett volna –, mit sem sejtve az azóta bekövetkezett eseményekről. A vírus egyre csak terjedt országról országra. Ezt követően értesültünk, hogy a magyar kormány (az operatív törzs ajánlását elfogadva) lemondja a központi megemlékezést. Itt Dublinban azon izgultunk, hogy vajon a helyi intézkedések lehetővé teszik-e vagy sem. Két nappal a tervezett időpont előtt jött az értesítés, hogy az ünnepség elmarad. Magyarország dublini nagykövetsége lett volna az ünnepi esemény házigazdája. Az előre eltervezett menetrendben Péli Ildikó fuvolaművész, Balogh József zongoraművész, a szolnoki Ádám Jenő Zeneiskola diákjai, a DIÓ – Dublini Iskola és Óvoda, és a Corvinus Oktatási Központ tanulói egyaránt felléptek volna. 

Persze ez nem állította meg a lelkes diákokat, és a készülő műsort újragondolva, élve a technika és a digitális eszközök lehetőségeivel, Facebook poszt formájában jelenítették meg azt, így emlékezve meg a márciusi eseményekről, így tisztelegve a hősök előtt.    

A Facebook bejegyzés a  következő szöveggel látta meg a napvilágot:  

"Vannak napok, melyek nem szállnak el,

De az idők végéig megmaradnak,

Mint csillagok ragyognak boldogan

S fényt szórnak minden születő tavasznak.

Valamikor szép tüzes napok voltak,

Most enyhe és derűs fénnyel ragyognak.

Ilyen nap volt az, melynek fordulója

Ibolyáit ma a szívünkbe szórja." (Juhász Gyula)

Köszönjük lelkes tanulóinknak és szüleiknek, valamint Soltész Norbert kollégánknak, hogy ebben a nem mindennapi szituációban is létrejöhetett ez a kis megemlékezés!

Bizony jó látni, hogy a nagy otthonmaradás idején is jut idő a megemlékezésre, legyünk akár Pesten akár egy másik országban, a téren, vagy épp otthon a lakásban.

A videó az alábbi linkre kattintva érhető el: LINK