Dsida Jenő-est Münchenben

Nálunk járt Marosán Csaba, kolozsvári színművész

/ Marton Krisztián /
marton.krisztian képe
Pár héttel ezelőtt, mikor a gyülekezetünk lelkésze, Csákvári Dániel hallott arról, hogy Münchenbe fog érkezni Marosán Csaba, akkor máris felvetette az ötletet, hogy a művész előadásával tartsunk egy irodalmi estet, aminek témája Dsida Jenő élete és költészete legyen.
Bevezető a kisfilm előtt"Mosolyogj!" :)Csoportkép az Úr asztala előttElőadás közben...

December 6-án rendezték meg ezt az irodalmi estet. A művész verseket és versrészleteket szavalt el, irodalmi alkotásaiból idézett, majd egy-egy népdalt is hallhattunk, és közben fontosabb életrajzi adatokat is megemlített. Mindezt pedig olyan formában adta elő és mutatta be a közönségnek, ami cseppet sem nevezhető mindennapi, átlagos vagy éppen száraz irodalmi bemutatónak. Köszönhetően előadónk színészi tehetségének és sokszínű karakterének, az előadás során nemcsak az irodalmi alkotások szövegével találkozhattunk, de megérezhettünk valamit a szavak mögötti gondolatok és érzések kavalkádjából is, és egy rövidebb-hosszabb pillanatra mintha találkoztunk volta magával Dsida Jenővel.

Az előadás végén, lévén hogy Arany János- és Szent László-emlékév van, a művész mesélt nekünk a két személy közötti kapcsolatról, tudniillik, hogy Arany János a Toldi estéje című művében feldolgoz egy Szent László legendát. Erről előadónk készített az év során egy rövid, 20 perces kisfilmet „Szent László” legenda címmel, amit bemutatott a közönségnek. Hálásak vagyunk Marosán Csabának, hogy a müncheni magyar közösségben fellépett, és bízva Urunk megtartó kegyelmében, visszavárjuk majd 2018-ban is.