Dokumentumfilm-vetítés és könyvbemutató Dublinban

Rákosi kultusza és száműzetése

/ Herédi Károly /
heredi.karoly képe
2018. február 16-án mutatták be Dublinban a Rákosi Mátyás száműzetésben című dokumentumfilmet és a The "Invisible Shining": The Cult of Mátyás Rákosi in Stalinist Hungary, 1945-1956 című kiadványt.
Rákosi kultusza és száműzetése (Fotó: Kosiba Róbert)Rákosi kultusza és száműzetése (Fotó: Kosiba Róbert)Rákosi kultusza és száműzetése (Fotó: Kosiba Róbert)Rákosi kultusza és száműzetése (Fotó: Kosiba Róbert)

Dr. Apor Balázs, a dublini Trinity College egyetem professzorának tavaly megjelent, a Rákosi Mátyás személyi kultuszát feldolgozó könyvének bemutatója mellett Bartal Csaba, a Múlt-kor történelmi magazin főszerkesztője által rendezett film vetítése zajlott a nagykövetség szervezésében. A rendezvény, noha magyar témát dolgozott fel, az érdeklődőkre való tekintettel angolul zajlott. A fokozott érdeklődést a sok felvetődő kérdés jelezte, melyeket a közönség az alkotóknak tett fel a rendezvény végén, mielőtt elkezdődhetett volna a kötetlen beszélgetés és a vacsora. 

Dr. Apor Balázs bemutatta saját könyvét, a kutatás nehézségeit, valamint az est moderátoraként beszélgetett Bartal Csabával is a dokumentum film elkészültének történetéről, a forrásokról, illetve Rákosi Mátyás családjának hozzáállásáról a hagyatékhoz.