Disznótoros vacsora Victoriában

Jutott is, maradt is.

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland2022 képe
A Victoriai Magyar Társaskör több évtizedes múltra visszatekintő hagyománya a késő őszi hurka- és kolbásztöltés. Idén ez a program a hozzá kapcsolódó vacsorával együtt november utolsó napjaira esett.
Így készült a kolbászKezdés előtt a teremA mikrofonnál Ági és ZoliA várva várt vacsora

Mindig szívesen veszek részt ilyen munkákban, mivel a gyermekkorom családi disznóvágások hangulatát idézi fel bennem, illetve csapatépítés szempontjából sem utolsó szempont a hurka- és kolbásztöltés. A lelkes önkéntesekkel közösen két napon át folyt a munka. Idén több mint 100 kg májas hurka és kolbász készült.

Ha disznóvágásra nem is, de disznótoros ételek készítésére azért adódik lehetőség itt is, mivel Kanadában azért ez nem ilyen egyszerű dolog. Aki mégis ilyesmire adja a fejét, az pontosan tudja, milyen nehézséget okoz bizonyos alapanyagok beszerzése. A helyiek körében talán a legnagyobb döbbenetet a disznófej felhasználása szokta kiváltani. Nagy általánosságban elmondható, hogy a kanadaiak a kakast sem eszik meg, így gondolhatjuk, hogy milyen csodálkozással fogadják egy egész disznó feldolgozását.

A közösség nagy része rendszerint szereti a hagyományos magyar ételeket. Érthető módon minden alkalmat megragadnak, hogy élvezhessék a magyar konyha ízeit, ami sokszor régi, gyermekkori emlékeket idéz fel. Ezért a társaskör tagsága idén is nagy örömmel fogadta a hurka- és kolbásztöltést, és az utána tartott vacsorát. Ráadásul a disznótoros vacsora mellett eladásra is jutott a ritka csemegének számító áruból. Így a közelgő ünnepek alkalmával a magyar ízek is helyet kaphatnak az ünnepi asztalokon. Ez sok család számára a mai napig egy fontos eleme az ünnepnapoknak, akár magyar, akár kanadai ünnepről legyen szó.

A finom vacsora mellett az est meglepetéseket is tartogatott. A társaskör régi rendezvényeinek hangulatát idéző zenés műsorral készült a közösség előadó csapatának két oszlopos tagja. A vacsora előtt rövid zenés műsorral lepték meg a vendégeket. Gitár kísérettel csendültek fel régi dalok. A hagyományokhoz híven köszöntötték a Katalinokat és Erzsébeteket, mellette pedig a születésnaposok is kaptak egy nagy tortát, illetve egy virágcsokrot. A rövid műsorral sikerült vidám hangulatot teremteni. A jelek szerint a vacsora nagyon finom lett, hiszen az utolsó darab hurkáig, kolbászig minden étel elfogyott.