Egy délután a tudás, okosodás jegyében

Előadás a gyermekkori kétnyelvűségről

/ Nagy Márta Zsuzsa /
nagy.marta.zsuzsa képe
Izgalmasan kezdődött az újév a Southendi Magyar Közösség életében, ugyanis az érdeklődő közönség januárban egy fantasztikus előadásnak lehetett szem- és fültanúja.
Dr. Navracsics Judit professzor asszony előadásaElőadás a gyermekkori kétnyelvűségrőlKönyv árvaházKönyv árvaház

Január harmadik hétvégéjén a Newporti és a Readingi magyar közösségekkel együttes szervezésben, Southendre látogatott a veszprémi Pannon Egyetem nyelvészprofesszora. Dr. Navracsics Judit professzor január 19-én tartott előadásában a gyermekkori kétnyelvűség témakörét mutatta be az érdeklődő közönség számára. Az előadáson szó volt többek között a nyelv és az agy, illetve a nyelv és a személyiség kapcsolatáról, a nyelvek egymásra hatásáról, az írott nyelv elsajátításáról, a nyelvválasztásról, a kultúra megőrzéséről, valamint a gyermekkori többnyelvűség előnyeiről. A téma nagyon érdekes és aktuális volt minden olyan szülő vagy pár számára, akik külföldön nevelik a gyermekeiket, vagy külföldön terveznek gyermeket vállalni. A programra sok Southenden és környékén élő szülő, házaspár volt kíváncsi, akik az előadás után feltehették kérdéseiket a témával kapcsolatban.

Az előadás alatt a gyerekeknek külön foglalkozást tartottunk egy másik teremben, ahol régi diavetítőn keresztül mesefilmeket nézhettek, valamint kreatív kézműves foglalkozáson vehettek részt, illetve különböző csoportos-táncos-éneklős játékokat játszottunk a kicsikkel és a nagyobbacskákkal, amíg a szülők okosodtak.

Ezen kívül, az esemény helyszínén egyfajta ideiglenes "könyv árvaházat" nyitottunk, ahol a néhány lelkes közösségi tag könyvfelajánlásai révén bárki "örökbe fogadhatott" egy-egy kötetet, ami felkeltette az érdeklődését.

Mindenki nagyon jól érezte magát, a résztvevők az előadás után hasznos, értékes tudással a tarsolyukban térhettek haza.