Decemberi programok egy különös tanévben, Brisbane-ben

/ Zsuppán Klaudia /
zsuppan.klaudia képe
Rendkívül meghatott, hogy az ausztráliai magyarok milyen mértékben ragaszkodnak magyarságukhoz, és hogy milyen büszkék rá. Példaértékű volt számomra ez a hozzáállás.
Mikulás PiknikAdventi vásár

Queensland állam szerencsés, hogy a koronavírussal kapcsolatos korlátozások épp lazulni kezdtek decemberben, és lehetőség nyílt megrendezni a decemberre ütemezett programokat.

December 5-én kezdődött az adventi ünnepkör a Mikulás Piknikkel. Bográcsozással várták a vendégeket, melynek nagy részét nagylelkű adományként ajánlották fel a szakácsok. A gyerekeknek ugráló várat állítottak fel, hogy gyorsabban teljen az idő a Mikulás érkezéséig. Ebéd után meg is látogatta az egybegyűlteket a Mikulás, akit műsorral vártak a gyerekek. Ezután következett a várva várt csomagosztás. 65 gyerek kapott ajándékot a Mikulástól! Volt nagy öröm!

December 13-án adventi komolyzenei koncertre került sor az Összetartozás templomban. Dr. Déri György csellón játszott, Jurth Attila zongorázott. Ezen a napon még az időjárás is kegyes volt a Brisbane-iekhez: a levegő + 18 fok alá hűlt, ami nem jellemző az ausztrál nyárra. Fantasztikus hangulat volt és először tapasztalhatta meg a közösség, milyen jó is az akusztikája az új templomnak. A koncert végén senki sem akart hazamenni, a közönség várta a ráadás számokat egymás után.

December 19-én volt a Gyertyafényes karácsony est, mely immár hagyománnyá vált: 26. alkalommal rendezte meg a Magyar Ház. Gyermekek és felnőttek közös műsora a pislákoló gyertyák fényében karácsonyi énekek közös éneklésével idézte fel a magyar karácsonyok hangulatát. Ezt követte az ünnepi vacsora, melynek során az asztalra a tagok által ajándékba hozott magyaros sütemények kerültek. Majdnem este 11 óra volt, amikor az utolsó vendég távozott; sokaknak nagyon hiányzik az otthon maradt család, az anyaország családi hangulata, amit a Magyar Ház légköre és az összegyűlt baráti társaság valamelyest pótol.

A december 31-i szilveszteri mulatság volt a következő fontos esemény. Ismét telt ház volt ekkor is. A zenész Hegedűs Zoli volt, aki hogy a jó hangulatot fokozza, harmonikával járt asztaltól asztalig, hogy a vendégek kedvenc dalait eljátszhassa. Mulatós zenével kezdődött az est. Gazdag tombola, finom vacsora, éjfél előtt rövid kabaré, éjfélkor a himnuszok eléneklése után magyar Törley pezsgővel köszöntötték az újévet. Ezt követte Sipos Ika elnök köszöntője. Ezután a fiatalok kedvébe jártak: diszkó zenére mulatott a vendégsereg majdnem hajnali 2 óráig.

Az ilyen rendezvények megszervezése, kivitelezése nagyon sok munkával jár. A Magyar Ház lelkes vezetősége mindig azon munkálkodik, hogy tagjaik, vendégeik jól érezzék magukat.

Köszönöm mind Sipos Ika mentor, mind Kershaw Zita mentorhelyettes bizalmát és támogatását munkám során.

Életem legkiteljesítőbb 9 hónapját töltöttem a Brisbane-i magyar közösséggel. Mind szakmailag, mind lelkileg, emberileg rengeteget adott ez az időszak, és emiatt nagyon hálás vagyok a Brisbane-i magyaroknak. Nagy ajándék, hogy elmélyíthettem pedagógiai tudásomat, tapasztalatot szerezhettem, és úgy érzem, biztossá vált számomra, hogy mi az életre szóló hivatásom: a tanítás, az emberekkel való foglalkozás, az irodalom és a magyar nyelv átadása.