Csülök avagy rántott hús?

Magyar ízek a Melbourne-i Húsvéti Bálon

/ Várdai Levente /
vardai.levente képe
Mozgalmas napjai voltak a melbourne-i magyaroknak idén Húsvétkor. Minden évben így szokott ez lenni, a helyi közösségek nagyszabású rendezvényeket hoznak össze, melyek kiváló találkozási lehetőségük révén több száz főnyi magyart vonzanak egy helyre. Cikkünkben a helyi magyarok húsvéti báljába engedünk betekintést.
Melbourne, Ausztrália, Külföldi magyarok, magyarság, Húsvét, Bál, KCSPMelbourne, Ausztrália, Külföldi magyarok, magyarság, Húsvét, Bál, KCSPMelbourne, Ausztrália, Külföldi magyarok, magyarság, Húsvét, Bál, KCSPMelbourne, Ausztrália, Külföldi magyarok, magyarság, Húsvét, Bál, KCSP

A melbourne-i magyarság

Bár kevésbé közismert, de Ausztráliában nagyszámú magyar közösség él, a Victoria állambeli Melbourne több ezer honfitársunknak szolgál otthonául. Akik jeles eseményekkor nagyszabású rendezvényeket szerveznek. Húsvét vasárnapján a Regnum Marianum Egyházközség tartotta meg búcsúját, melyről oldalunkon már be is számoltunk. A búcsú végeztével, pár órán belül magyar bál vette kezdetét a Magyar Központban, ahol a Kőrösi Csoma Sándor Program (KCSP) ösztöndíjasai is segédkeztek.

Egymás között sokan csak Magyar Háznak hívják a Melbournei Magyar Központot (Hungarian Community Centre), mely ingatlan a város keleti felében található és változatos kulturális programok helyszínéül szolgál. Idén volt itt már március 15-i megemlékezés is, most pedig a szokásos húsvéti bált rendezték meg.

Húsvéti bál

"Vacsorára mit kértek, csülköt avagy rántott húst?" – hangzott el a kérdés minden vendégnek, akik igen elegánsan, kiöltözve érkeztek. A belépőjegyek és a vacsorajegyek 20-20 dollárba kerültek. Cserébe igényesen feldíszített asztal, helyben készült magyaros fogások és jó hangulatú zene járt. A több mint 100 vendég arcán a széles mosoly a barátokkal való találkozás örömét fejezte ki. Az asztaloknál többnyire magyarul folyt a beszélgetés, ahol helyet foglaltak a magyar külügy képviselői a canberrai nagykövetségről és a melbourne-i konzulátusról.

A vacsora végeztével fellépett a Fonó néptáncegyüttes, akik szilágysági táncokkal örvendeztették meg a közösséget, amit még a 2023-as KCSP ösztöndíjas tánctanár segítségével kezdtek el megtanulni. Míg a 2024-es ösztöndíjasok – Almer Zsófia és Fábián Vilmos – magyarpalatkai táncot jártak, szintén népviseletben. Ezt követően vette kezdetét a bál, melynek főszervezője Marót Márta a Viktoriai Magyar Tanács Elnöke elmondta, hogy a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében ide érkező fiatalok nagy segítséget jelentenek a magyar szervezeteknek, pezsdítően hatnak áldozatos munkájukra.