A 61. Cserkészbálban Buenos Aires-ben

/ Teszáry Miklós /
miklos.teszary képe
Idén 61. alkalommal rendezték meg az argentin magyar közösség egyik legnagyobb rendezvényét, a cserkészbált. Ebben az évben a szervezők új helyszínt választottak, a Club Hungária étterme helyett ezúttal az argentin szövetségi lőtér impozáns épülete szolgált a bál helyszínéül.
Az elsőbálozó lányoka kiscserkészekdíszmagyarbanhajnalig tartott a mulatság

A rendezvényre idén több mint 200-an látogattak el, és mulattak hajnalig az élő virágokkal, gyertyákkal gyönyörűen feldíszített termekben. Az estet a cserkészek ünnepélyes bevonulása nyitotta meg, ezt követte a cserkészcsapat vezetőinek megnyitója spanyol és magyar nyelven. A kiscserkészeknek akadt azonban feladatuk az este hátralevő részében is: a fiúk italjegyeket, a lányok virágot árusítottak, és kézbesítették a képeslapokat, amiket az asztalnál ülők egymásnak küldhettek az este folyamán.

A cserkészek után a díszmagyarba, és bocskaiba öltözött vendégek bevonulása következett. Ez a 19. századra kialakult öltözék különös jelentőséggel bír Buenos Aires-ben, számos család szekrényének mélyén lapul az ünnepi viselet, amelyet a legkülönfélébb színekben készítettek el saját kezűleg, és generációkról generációkra örökítik.

A bál nyitótánca a sokéves hagyománynak megfelelően idén is a palotás volt, azt a koreográfiát újítják fel évről évre, és tanulják meg a fiatalok, amelyet még 60 éve Sáfrány Györgyi állított össze. Idén hat pár mutatta be a táncot. Minden bál történetében emelkedett pillanat az elsőbálozó lányok bemutatása. Ebben az évben öt lányt ismerhetett meg a vendégsereg, akik közül hárman Mendozából érkeztek, egy lány Magyarországról, egy pedig Misionesből. Az elsőbálozó lányok keringője nyitotta meg a táncmulatságot, amibe aztán a vendégsereg többi része is bekapcsolódott. Éjfélkor került sor az erdélyi úri táncra, a fejedelmi táncra. A palotáshoz hasonlóan ezt is évről évre előadják a fiatalok, jó volt látni a közönség soraiban a csillogó szemeket, hiszen sokan a nézők közül maguk is táncolták a koreográfiát évekkel ezelőtt.

A vacsorát követően egy órás táncházban rophatták a mulatni vágyó fiatalok. A vonós- és moldvai zenét játszó zenekar gondoskodott a jó hangulatról, kicsitől nagyig mindenki együtt ropta a táncparketten. Az eseményt hajnalban a szintén hagyománynak számító „tábortűz” zárta, a cserkészliliom alakzatban elhelyezett mécseseket körülülve énekeltük el a kedvenc cserkész- és népdalainkat, idéztük fel a cserkésztáborok hangulatát.