Családi istentiszteletek Berlinben

/ Sinkó Gábor /
sinko.gabor képe
Január 10-én immár második alkalommal rendeztünk családi istentiszteletet Berlinben, a Collegium Hungaricum épületében. Olyan családokat hívtunk, ahol kisgyermekek vannak, és emiatt esetleg nem tudnak részt venni a havi istentiszteleteken. A program gyermekközpontú, de mégis adni tud valamit a nagyobbaknak, sőt a felnőtteknek is.
éneklésgyertyakészítéscsillag.jpgkezmuvesseg_csillag.jpg

Első alkalommal, november 29-én a karácsonyról és a fényességről volt szó, amit Jézus eljövetelekor átéltünk. Az adventi időszak, a fények játéka tette ezt emlékezetessé a kicsik számra. Témának a Jézus a világ világossága (Jn 8,12) igeverset választottuk. Kézműves foglalkozás keretében gyertyát díszítettünk, amit a családok hazavihettek és karácsonyi készülődéskor otthon is meggyújthattak.

A januári istentisztelet apropója vízkereszt ünnepe volt. A betlehemi bölcsek eljövetelét és ajándékozását játékos formában adtuk át a gyerekeknek. Aztán papírból betlehemi csillagot készítettünk. A kézművesség közben arról beszélgettünk a gyerekekkel, hogy az ajándékokkal hogyan tudjuk kifejezni a szeretetet. Hiszen ők is örültek a karácsonyi ajándékaiknak, és el is mondták, hogy mit kaptak. A napkeleti bölcsek példáján pedig kitértünk arra, hogy mi milyen ajándékot vihetnénk Jézusnak. A szeretetünket, és az életünket: önmagunkat.

Feleségemmel közösen szerveztük, és bonyolítottuk le az istentiszteletet. A kézműves foglalkozások mellett gitárral kísért énekek tették élménydússá az alkalmakat. Mindezekhez egy rövid liturgia, gyertyagyújtás kapcsolódott. Az énekek mellett a magyar nyelvű imádság és beszélgetés is különleges volt a számukra. Idegen nyelvű környezetben ezzel is több embert, családos felnőttet és gyermeket sikerült elérnünk, ahol nekik is lehetőségük nyílt magyarul, az anyanyelvükön beszélni a hitükről és élményeikről, egyben a szülőkkel is lehetőségünk volt röviden beszélgetni.