Cimbora táborral indul a nyár a Helsinborgi Hungária Klubnál

Hétvégi tábor az erdőben Tüskevár tematikával

/ Smid Zsófia /
smid.zsofia képe
Május végén a Helsingborgi Hungária Klub és a Lundi Magyar Kultúrfórum megrendezte a hagyományosnak számító Cimbora tábort, amelyen24 magyar gyermek vett részt. A hétvégi tábornak témája is volt, méghozzá Fekete István "Tüskevár" című ifjúsági regénye.
CsoportképSorversenySzámháborúPillecukor

Mióta van Cimbora tábor és mi a célja?

A Cimbora tábort körülbelül 1997 óta szervezi meg a Dél-Svédországban található helsingborgi egyesület, a Hungária Klub. A 2000-es évek elején egy kis időre szünetelt a tábor megszervezése, de 2016-ban az egyesület újraindította. Minden évben van egy témakör, ami köré szerveződik a hétvége. Idén a Tüskevár volt.

A tábori hétvége célja, hogy a résztvevő gyermekek értékes tudást és tapasztalatot gyűjtsenek a természet lágy ölén, digitális eszközök nélkül és újra felfedezzék a közösség nyújtotta élményt.

Hogyan telt a hétvége?

Péntek délután érkezett a csapat többsége, az ágyak elfoglalása, a szabadtéri játékok felfedezése és a szülőktől való könnyes búcsú utáni grill-vacsora, majd a csapatzászlók elkészítése tették ki az aznapi programot.

Szombaton azonban már érezhető volt az igazi tábori hangulat, megkezdődtek a tematikus programok. Délelőtt csatlakozott a csapathoz 4-5 kisebb gyermek is a szüleikkel, hogy ők is megérezhessék a táborozás örömét és ha elérik a hat éves kort, bátran vegyék fel a tábori hátizsákot. Délelőtt korosztályi bontásban foglalkoztunk, a 3-9 évesek a környezetszennyezés megelőzésével és az állatokkal kapcsolatos feladatokat oldottak meg, míg a 9-14 éves korosztály a Tüskevár szereplőivel, a regényben fellelhető helyszínnel, a természet adta kincsekkel és a hungarikumokkal ismerkedett. A sok benti program után az udvaron sorversenyt tartottunk a napsütésben, ezzel megalapoztuk a jó étvágyunkat a gulyásleveshez, amit ebédre ettünk.

A délutáni szieszta után a csapat kivonult a szomszédos erdőbe és kezdetét vette a legnagyobb rajongásnak örvendő számháború. Annak érdekében, hogy biztosan elfáradjon a csapat és az első éjjel nyugtalansága után a második már biztosan nyugalomban teljen, a nagyobb gyerekeknek beiktattunk egy kisebb túrát a közelben. Este pedig grillezés, pillecukor és szabad játék volt soron. Ahogyan azt vártuk, az éjjel csendben telt.

Vasárnap, a búcsú napján a két korosztály még egy kicsit foglalkozott a tábor témájával, majd a hétvégén tanultakból egy TOTO kvízt kellett teljesíteniük a szabadban. Az eredményhirdetés után elfogyasztottuk a finom spagettit, majd összepakoltunk, kitakarítottunk és amíg vártuk a szülők érkezését, addig fagyiztunk egyet.

Mit vittünk haza belőle?

A hétvégi tábor jó hangulatban telt és sokat tanulhattunk a minket körülvevő élővilágunkról. Tettük mindezt közösen, kütyük nélkül, akárcsak úgy, mint az igazi cserkészek, vagy mint Tutajos Matula bácsival a Tüskevárban.