Chicago: táncház Isten kegyelmével!

Rendhagyó helyszínen rendeztek táncházat a Chicagói KCSPsek.

/ Szűcs János /
szucs.janos képe
„Megvan az ideje a sírásnak, és megvan az ideje a nevetésnek. Megvan az ideje a gyásznak, és megvan az ideje a táncnak.” /Prédikátor könyve/
Felnőtt táncházAprók táncaElső lépésekIusco Bernadett és Szűcs János, KCSP ösztöndíjasok

Az Úr 2019. éve első havának 20. napján, gyönyörű havas vasárnapon tartották az év első táncházát Chicagóban. A Norridge-i Református Egyházközség nagytiszteletű Trufán Áron tiszteletese és kedves felesége Trufánné Horváth Katalin invitálta meg az érdeklődőket. A helyszín pedig, ahogy azt már sokan kitalálhatták a felvezetésből, az egyházközség temploma volt. 

A délutáni előkészületek után elsőként a gyerekekkel és így természetesen népi játékokkal kezdődött az este. Iusco Bernadett vezetésével felvidéki polgári játékok és táncok kerültek terítékre. Hamar talpra szökkent minden gyermek és persze az őket kísérő szülők csoportja is. Dr. Bencsik Zita főkonzulasszony és kisfia Albert is ott volt a táncoskodók között. A megtanult dalokat először félénken, aztán egyre bátrabban énekelte a lelkes vendégsereg. 

Következtek a felnőttek hiszen esteledett már. Így a táncházakban már ismerős moldvai táncokból választott egy csokorra valót Szűcs János táncházvezető. A körtáncokra jellemző módon mindenki egyszerre ropta, együtt dobbant a szív! 

Ezután már nagyobb kihívás elé állította a táncoktató páros a kedves megjelenteket. Erdély két ikonikus területére, Mezőség és Kalotaszeg, ezen belül pedig két híres falu – Magyarpalatka és Magyarvista  táncaiba kaphattak betekintést az érdeklődők. A páros táncok és a jellemző férfi táncok után boldog kimerültség és egészséges fáradtság volt az, mely hazakisért mindenkit.  

A farsangi táncházban való viszontlátás reménye az, amely mindenkit várakozással tölt el a chicagói magyarság körében.