Carrousel 2024

/ Fegyveres-Fiskál Regő /
fegyveres.fiskal.rego képe
Mi is az a Carrousel? Ez annak a kanadai városnak a különlegessége, ahol az elmúlt 9 hónapot töltöttem. A Carrousel Windsorban kerül megrendezésre minden évben és egy olyan két napos program, ami a nemzetiségekről szól.
Önkéntes csapatMagyar SarokBeltérKültér

A város immár 49. alkalommal szervezte meg ezt a programhétvégét, amely dióhéjban annyit takar, hogy két napon át minden a városban élő nemzetiségi közösség vendégül látja a windsoriakat a saját kulturális házában. A magyar közösség sem tett másképp, a Mindszenty Culture Center adott idén is helyet azoknak, akik a magyar kultúrát szerették volna kicsit jobban megismerni.

Ebben az évben rengeteg látnivalóval és programmal vártuk a kedves érdeklődőket: volt minden órában induló magyar tánc előadás, amit a Kossuth Néptánc csoport adott elő és a résztvevők is csatlakozhattak egy-egy pörgős szám erejéig. A „Magyar Sarok” tárlaton – amit jómagam készítettem – pedig bepillantás nyerhettek a magyar kultúra szépségeibe.

Minden évben hatalmas vonzerőt jelent a magyar gasztronómiai kínálat. Az idei évben is hatalmas választék közül csemegézhettek a látogatók, többek között lehetőség volt megkóstolni a töltött káposztát, a csülköt lilakáposztával, rántott húst, magyar kolbászt, lángost, kürtös kalácsot, rengetek süteményt pl.: különböző palacsintákat vagy bejglit. Azonban a legnépszerűbb mégiscsak a gulyás volt amiért volt olyan is, aki Amerikából jött át.

A Carrousel rendezvény nem a magyaroknak szól hiszen mi minden nap ezek között a hagyományok között élünk. Ez a szép hagyomány azoknak az embereknek van megrendezve, akik szeretnék tágítani a világnézetüket és jobban megismerni más kultúrákat. Mégis hatalmas közösségépítő ereje van ennek a két napnak a magyar közöséget nézve is, hiszen rengeteg önkéntes dolgozik a programon és felbecsülhetetlen az a munka, amit ők végeznek. Nagy öröm volt, hogy idén én is részese lehettem a csapatnak és együtt dolgozhattam velük.