Búzavirág a hóesésben

Winnipegből nem hiányozhatott a victoriai Búzavirág néptánccsoport sem

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland képe
Idén a Kapisztrán Néptáncegyüttes szervezésében Winnipeg adott otthont a 41. Nyugat-Kanadai Néptánc Fesztiválnak. A város nem hazudtolta meg becenevét, hiszen a „Winter-peg” elnevezés – magyarra fordítva – magában hordozza a tél szót. Ennek jegyében, Manitoba tartomány fővárosában hatalmas hóvihar „köszöntötte” a kanadai hálaadást és fogadta a fesztiválra érkezőket.
indulás előtt a csapatszínpadon a Búzavirág 1színpadon a Búzavirág 2táncház és forgatag

A Victoriai Búzavirág Magyar Néptánc Egyesület az elmúlt évtizedek során egyetlen alkalmat sem mulasztott el, hogy részt vegyen ezen az eseményen. A fesztivált első ízben 1979-ben rendezték meg, így a Búzavirág táncosai immáron 41. alkalommal álltak színpadra. A találkozó a múló évek során egyre nagyobb rendezvénnyé nőtte ki magát. Napjainkra igen fontos szerepet játszik a kanadai magyarság életében. Kanadában nagy földrajzi távolságok választják el a magyar közösségeket. Az évről évre más helyszínen megrendezett program egyedülálló lehetőséget teremt a kanadai diaszpórában élő magyarok összekovácsolására. A rendezvényre minden évben négy tartományból (Alberta, Brit Columbia, Manitoba, Saskatchewan) érkeznek a fellépők, látogatók pedig számos más kanadai városból is. Az évenkénti „seregszemle” kiváló alkalom arra, hogy az érdeklődők megismerkedjenek a magyar hagyományokkal. Emellett a tánccsoportok egymással is tapasztalatot cserélhetnek. Ez pedig jó lehetőséget biztosít a szakmai fejlődésre.

A victoriai tánccsoport 1966 óta folyamatosan működik. Az egyesület 1987-ben vált hivatalos szervezetté, akkor jegyezték be őket Brit Columbia tartományban. Talán nem túlzás azt állítani, hogy kevés tánccsoport rendelkezik ekkora múlttal. Idén 10 taggal utaztak a rendezvényre. Név szerint: Ignácz Kádár, Louise Kádár, Ákos Zsufa, Breena Blazkow, Jim Frisku, Karen Andrea Fejes, Amy Bateman, Anna Somkuti, Vickie Jackson és a csoport új tagja Alison Riechielt. A fellépő nyugat-kanadai tánccsoportok a Kárpát-medence szinte minden régiójából mutatnak be magyar néptáncokat. A Búzavirág ebben az évben Mátyusföldről egy tardoskeddi tánccal készült. A koreográfiát Ignácz Kádár készítette, a táncot Ignácz és Louise Kádár tanította be. A csoport fellépése jól sikerült. A neves magyarországi szakemberekből álló zsűri pozitívan értékelte a Búzavirág szereplését.

A victoriai tánccsoport amellett, hogy a kezdetektől fogva állandó tagja a fesztiválnak, már négy alkalommal (1983, 1992, 2008, 2018) rendezőként és házigazdaként is bizonyított. Victoria legutóbb pont a tavalyi évben adott otthont a Nyugat-Kanadai Néptánc Fesztiválnak. A tavalyi fesztivál szervezését a Victoriai Magyar Társaskör is szívügyének érezte. A társaskör lehetőségeihez mérten teljes odaadással segítette a fesztivál szervezését és segíti jelenleg is a Búzavirág munkáját. Meglátásom szerint ez remek példa arra, hogy egy-egy ilyen rendezvény, hogyan tudja egyesíteni a diaszpórában élő magyarságot képviselő különböző szervezeteket.

A visszajelzések alapján az idei fesztivál szervezői is kitettek magukért. A hóvihar okozta késésekből adódó nehézségeket higgadtan és gyorsan kezelték és mindent megtettek a rendezvény sikeres megtartása érdekében. Ennek köszönhetően – ahogy ösztöndíjas társaim beszámolóiban is olvasható – a zord időjárás sem szegte kedvét a Winnipegbe igyekvő tánccsoportoknak. A városszerte tapasztalható áramszünetek ellenére a táncosoknak és muzsikusoknak sikerült felvillanyozni a közönséget és egyedi hangulatot teremteni. A fotókon keresztül kis ízelítőt kaphatunk ebből. Talán visszaadják valamelyest az ott tapasztalt élményeket.

A képekért köszönet Szabó Lászlónak Calgary-ból.