Egy kis Busho Dublinban

A Budapest Short legjobb magyar filmjeinek vetítése

/ Herédi Károly /
heredi.karoly képe
2018. január 20-án a Családi fesztivál kísérőrendezvényeként filmnapot szervezett a Magyar Kulturális Napok csapata Dublin szívében, a Filmbase elnevezésű kulturális központban.
BuSho DublinBuSho DublinBuSho DublinBuSho Dublin

Délután 13 órától a gyerekeké volt a terep, a Kaleidoszkóp foglalkozás során megismerkedtek a film történetével, a különféle mozgóképes előzményekkel és saját maguk is filmet gyártottak. A főként tinédzsereket megszólító mozgóképes műhelymunkán 12 gyerek és szüleik vettek részt, ahol nem csak stop-motion filmeket készítettek, de találkoztak a praxinoszkóppal, a kaleidoszkóppal, teleidoszkóppal és a bűvös koronggal (thaumatrop) is. 

16 órától a BuSho (Budapest Short) filmfesztivál 2017. évi legjobb magyar rövidfilmjeinek ingyenes vetítése zajlott a fesztivál jóvoltából. A programot egy dublini magyar animátor, Katona Viktória Birdsandbees című filmje egészítette ki. A Terka Nova című kísérleti film mellett történelmi témájú (Van egy határ, Ebéd előtt), aktuális jelenségekre reflektáló (pl. a migrációt feldolgozó Welcome) és animációs film is (pl. Vulkánsziget) a programba került. Az egy történetet kétféle, eltérő módon és technikával feldolgozó Halas történet és Dipendenza is elnyerte a közönség tetszését, akárcsak A csatárnő bal lába életveszélyes című rövidfilm. A Kötelék című, több díjat is bezsebelő animációs film egy magányos nő történetét mondja el: szerelem, anyaság, kapcsolatok jelennek meg igen szuggesztív formában. 

A filmek, mivel angol felirattal vannak ellátva, megszólították a szélesebb közönséget is, ezzel népszerűsítették a magyar kultúrát és az egyre sikeresebb és elismertebb magyar filmművészetet is.